City-break, o călătorie ieftină într-o capitală europeană

Minivacanţele sau city break-urile sunt din ce în ce mai căutate atât de către tinerii europeni, dar şi de către vârstnici, datorită faptului că sunt foarte ieftine şi nu necesită cererea de zile libere de la muncă. Astfel, visul de a vizita marile capitale europene este mult mai uşor de pus în practică şi mult mai accesibil. Cu 339 de euro ai asigurat transportul cu avionul dus – întors precum şi trei nopţi de cazare la un hotel drăguţ de trei stele pentru două persoane adulte. Iar dacă simţi că nu îţi vor ajunge banii de buzunar, poţi împrumuta 1000 DKK chiar acum (lån 1000 kr med det samme) pe care o să-i plăteşti la termen cu o dobândă minimă.

Când planifici un city break, asigură-te că zborurile îţi oferă destul timp pentru a explora oraşul. Pentru plecare, asigură-te că zborul este în jur de orele 6 – 7 dimineaţa, iar când te întorci zborul să fie după ora 9 seara. Astfel, vei putea profita de toate cele trei zile pe care le ai la dispoziţie şi vei fi destul de odihnit încât să vizitezi tot ceea ce îţi propui. Zborurile la aceste ore te asigură şi că nu vor fi foarte aglomerate şi vei găsi bilete la preţuri foarte profitabile. La planificarea transportului, ia în considerare şi costurile de transfer între aeroport şi hotel, precum şi costurile de transport în oraş. Adesea, zborurile low – cost sunt operate de către aeroporturile aflate mai departe de oraş, iar autobuzul, trenul sau taxiul până la hotel va fi mai scump decât te aştepţi.

Când rezervi locurile la hotel, hostel sau pensiune pentru un city – break, mergi pe variantele mai ieftine. Acest gen de minivacanţă este una dinamică, iar de camera de hotel nu vei avea nevoie decât pentru odihnă. În schimb, alege locul de cazare cât mai aproape de centrul oraşului. Deşi va fi puţin mai scump, nu vei mai pierde timpul destinat vizitării obiectivelor turistice chinuindu-te să ajungi la ele. Un drum de zece minute pe jos va fi mai avantajos decât unul de 10 minute cu taxiul, autobuzul sau metroul. Însă aceste aspecte trebuie judecate în funcţie de oraşul în care te afli şi de calitatea transportului. În Paris, spre exemplu, transportul este o pacoste, dar în Copenhaga sau în Amsterdam poţi sta chiar în afara oraşului, pentru că transportul public este foarte bine pus la punct şi se ajunge repede dintr-un loc în altul.

În planificarea city – break – ului trebuie să petreci destul timp cu planificarea itinerariului. Întreabă-te sau întrebaţi-vă ce vă doriţi de la oraşul respectiv. Copenhaga are foarte multe monumente istorice, la fel şi Parisul, în schimb în Amsterdam poţi opta pentru viaţa de noapte în cluburi, coffee shop-uri sau concerte. Încearcă să grupezi locurile pe care vrei să le vizitezi, pentru a fi eficient şi a profita la maximum de timpul petrecut acolo. Dacă nu eşti sigur, întreabă prietenii care au mai călătorit în acel oraş.

Cu câteva sute de euro, te poţi distra sau poţi vizita marile oraşe ale Europei. Iar dacă factorul financiar este o problemă, poţi apela cu încredere la împrumuturi cu istoric de credit negativ (lån rki), pe care le poţi returna în mai multe rate.