fbpx

Ciocan rotopercutor sau burghiu de impact – care este unealta potrivită pentru dvs.?

Un burghiu de impact este instrumentul găsit în aproape fiecare gospodărie de bricolaj bine aprovizionată. Pe lângă găurire, cu burghiul de impact, puteți înșuruba. Perforarea materialelor ușoare, cum ar fi lemnul, betonul poros sau vopseaua, nu este o problemă pentru această unealtă. Cu toate acestea, dacă suprafața devine mai mare sau dacă urmează să fie făcută o cizelare, ar trebui să luați în considerare un ciocan rotopercutor. Dar care sunt diferențele dintre un burghiu de impact și un ciocan rotopercutor și de ce unealtă aveți nevoie pentru proiectele dvs.?

Burghiul de impact

Burghiul de impact este, așa cum am menționat deja, un instrument universal care poate fi utilizat atât pentru găurire, cu sau fără impact, cât și pentru înșurubarea șuruburilor.

 

Prin mecanismul său mecanic de impact, burghiul folosit compensează impactul real în mișcări vibrante. Burghiul cu ciocan de impact generează impactul doar mecanic, prin dispunerea angrenajelor din transmisie.

 

Impactul burghiului poate fi complet dezactivat cu un comutator, la forarea lemnului sau a rigipsului. Acest lucru face posibilă utilizarea burghiului de impact și ca burghiu tradițional.

 

Spre deosebire de ciocanul rotopercutor, burghiul de impact necesită o cantitate imensă de forță la găurirea materialelor dure. Deoarece impactul este generat doar mecanic, burghiul cu ciocan de impact nu are propulsie efectivă. Această lipsă de propulsie trebuie exercitată de utilizator, sub formă de presiune asupra utilajului.

 

În comparație cu ciocanul rotopercutor, burghiul are o frecvență de impact mult mai mare și, prin urmare, un nivel de zgomot mai mare. Când lucrați cu burghiul de impact, trebuie să purtați întotdeauna o protecție adecvată pentru urechi.

Ciocanul rotopercutor

Spre deosebire de burghiul de impact, ciocanul rotopercutor are un mecanism de impact acționat electropneumatic.

 

Mișcarea de rotație a motorului electric este deviată prin rulmentul de acționare și un piston, într-o mișcare de ridicare. Aceasta distribuie presiunea negativă rezultată prin așa-numitul ciocan în direcția burghiului strâns și astfel produce o mișcare axială. În ciuda consumului lor redus de energie și a frecvenței de impact mai mici, în comparație cu burghiul de impact, ciocanele rotopercutoare sunt mult superioare acestora, datorită conceptului diferit de forță de impact.

 

Datorită mecanismului său de impact electropneumatic, ciocanul rotopercutor antrenează burghiul aproape independent în perete. Efortul necesar aici este extrem de redus și se concentrează în principal pe poziționarea ciocanului rotopercutor la unghiul corect în fața peretelui și menținerea acestuia în poziție.

Dăltuirea cu ciocanul rotopercutor

Pe lângă realizarea găurilor în piatră și beton, un ciocan rotopercutor poate fi utilizat și pentru lucrări de cizelare, cum ar fi îndepărtarea plăcilor de gresie sau chiar îndepărtarea unui întreg perete. În acest scop, o dalta este introdusă în suportul SDS, în locul unui burghiu. Mișcarea de rotație necesară găuririi poate fi complet dezactivată, cu ajutorul unui comutator de pe dispozitiv. Ciocanul rotopercutor conduce vârful daltei în mod independent în pământ. Dălțile pentru burghiu sunt disponibile pe diferite lungimi și cu vârfuri diferite.

 

Pe lângă burghiele și daltele standard, o gamă largă de accesorii sunt disponibile pentru ciocanul rotopercutor, în comerțul specializat. De exemplu, burghiuri cu miez acoperit cu diamant.

 

Dacă nu știți ce să alegeți, ar trebui să vă întrebați ce material veți găuri cel mai des. Dacă răspunsul este betonul dur, ciocanul rotopercutor este în mod clar cea mai bună alegere.

 

Dacă betonul este excepția, merită să căutați un burghiu puternic de impact. Cu toate acestea, acesta ar trebui să aibă un consum de energie de cel puțin 650 de wați, pentru a lucra fără a deveni frustrat.