fbpx

Cele mai cunoscute rase de porci din lume

Porcii ca animale de ferma sunt crescuti in intreaga lume. Exista mai mult de o suta de rase, fara a numara porcii salbatici. Pentru crescatori, principalul criteriu pentru selectarea porcilor este productivitatea acestora, si prin urmare, clasificarea porcilor in functie de criteriul productivitatii este considerata cea mai fiabila, conform Carmistin. Printre cele mai cunoscute rase de porci din lume, se remarca:

Alb mare

Porcii albi sunt cele mai cunoscute rase de porci din lume, si sunt cunoscute la scara industriala in multe tari.  Acesti porci uriasi aduc un venit semnificativ proprietarului. Masa mistretului ajunge 370 kg, iar la unii indivizi deosebit de mari ajunge pana la 400 kg. Scroafele sunt mai mici si cantaresc intre 270 si 300 kg. Scroafa poate da nastere la 11 purcei deodata.

Landrace

Porcii Landrace sunt precoci. Au carne slaba cu un strat subtire de grasime.  Capul este compact, gatul carnos.  Un mistret imens al acestei rase poate atinge o lungime de 2 m si cantareste aproximativ 300 kg. Scroafele depasesc rareori greutatea de 200 kg. Femela poate da nastere la 10 – 12 purcei.

Mirgorod

Rasa este crescuta pentru productia de carne. Porcul a fost inregistrat ca rasa independenta in 1940. Porcul Mirgorod cantareste pana la 330 kg. Scroafa poate da nastere la 10 purcei simultan.

Motley

Rasa de porc este crescuta pentru carnea grasa.  Culoarea animalelor este cu pete de alb si negru, iar uneori cu rosu. Corpul este puternic, capul este compact si usor.  Greutatea mistretului este de 330-350 kg, iar a scroafelor de 230-250 kg. Poate fata intre 9 si 12 purcei.

Mangalita

Este o rasa unica care, poate fi acoperita cu lana in conditii reci.  Greutatea maxima a mistretului este de 180-200 kg, iar a scroafelor – 120-150 kg.  Femela fata intre 4 si 6 purcei. 

Caucazianul de Nord

Rasa apartine industriei carnii. La reproducere, au fost folosite mai multe rase pentru incrucisare: Kuban, Berkshire, Alb cu urechi scurte, Alb mare.

Duroc

Rasa este crescuta si inregistrata in SUA. Acesti porci rosii isi incep istoria in 1883. Pentru a ii obtine, au fost incrucisati porci din rasa Berkshire si un porc rosu din Guineea. Rasa Duroc apartine productiei de carne. Mistretii cresc in greutate pana la 360 kg, iar scroafele pana la 300 kg. Scroafa poate da nastere unui numar de  9 – 11 purcei.

Rasa sibiana

Rasa de porci sibiana din nord, apartine productiei de carne. Animalele se remarca prin constitutia lor puternica si perii densi. Au o lungime considerabila, iar culoarea alba sau rosie. Uneori, sunt numiti porci parosi. Greutatea mistretilor este de 360 ​​kg, iar a scroafelor de 260 kg. Fertilitatea scroafei este medie si aduce de la 10 la 12 purcei.