Cele mai comune anvelope de iarna

anvelope auto iarna

Anvelopele de iarna sunt o necesitate pentru orice sofer care circula cu masina iarna. Ele sunt obligatorii prin lege, orice masina care circula pe drumurile publice in conditii de zapada, polei sau gheata trebuind sa fie echipata cu cauciucuri de iarna. Pe langa obligativitarea lor legala, ele sunt necesare pentru un condus in siguranta in perioada iernii, oferind o aderenta ridicata pe zapada si la temperaturi scazute, in comparatie cu anvelope de vara. Prin urmare, este de inteles de ce in perioada octombrie toti soferii sunt in cautarea unui set de anvelope de iarna pentru masina lor. Fie ca alegeti sa cumparati online sau dintr-un magazin fizic, e important sa achizitionati anvelopele potrivite pentru masina pe care o aveti.

Fiecare autoturism are omologate o serie de dimensiuni de cauciucuri cu care acea masina poate rula in siguranta. In perioada rece, se recomanda sa montati profilul cu dimensiunea cea mai redusa de pe carte, pentru ca are o amprenta la sol cat mai redusa si prin urmare patrunde mai usor in zonele inzapezite. Este important sa nu va axati doar pe anvelope iarna ieftine, ci sa alegeti un producator de anvelope care ofera performante ridicate. Trebuie sa tineti cont de faptul ca anvelopele sunt singurul si cel mai important contact pe care masina il are cu asfaltul, prin urmare starea si performanta lor conteaza. Indiferent ca vorbim de anvelope off road sau anvelope de turism sau clasicele anvelope logan, exista o serie de dimensiuni uzuale care reprezinta 90 din piata de anvelope de iarna. Dimensiunile au fost preluate de pe un esantion de soferi care conduc minim 10 mii de km anual si au cel putin 2 intrari intr-un service autorizat anual.

Dimensiuni uzuale de anvelope de iarna:

  • anvelope iarna 205 55 r16
  • anvelope iarna 195 65 r15
  • anvelope iarna 185 65 r15
  • anvelope iarna 195 60 r15
  • anvelope iarna 205 60 r16
  • anvelope iarna 185 65 r14
  • anvelope iarna 195 70 r15c
  • anvelope iarna 225 70 r15c

 

Dimensiunile enumerate alcatuiesc majoritatea anvelopelor cumparate de soferii romani. Ele sunt pentru autoturisme din clasa medie si compacta si 2 dimensiuni sunt de autoutilitare. Majoritatea sunt de R15 cu o dimensiune de R14 si 2 de R16. Asta ne spune ca majoritatea soferilor aleg anvelope pentru un condus cat mai comod si relaxat si nu sunt interesati de latura sportiva.