fbpx

Cele mai bune filtre de apa

filtre-apa

De ce avem nevoie de o apa pura? Care sunt cele mai bune filtre de apa? Din cauza poluarii fara precedent, interesul pentru apa pe care o consumam fiecare din noi ar trebuie sa fie cat mai mare. Cea mai mare problema a apei de la robinet este reprezentata de prezenta clorului, acesta devenind daunator din cauza acumularii in organism, clorul reducand capacitatea celulelor de a asimila oxigenul.

In plus, pe langa clor, calitatea apei de la retea se deterioreaza si din cauza conductelor vechi – in urma unei interventii la sistemul vechi de conducte de exemplu, apa capata o culoare maro. In ciuda faptului ca prin fierbere bacteriile se pot distruge, sedimente precum rugina, pamant sau nisip raman in mancare, nu dispar. Drept urmare, pentru a evita problemele de sanatate trebuie sa luam in considerare o serie de metode de filtrare si purificare a apei de consum.

Care sunt cele mai bune filtre de apa ?
Din punctul de vedere al destinatiei, sistemele de filtrare si purificare a apei se imaprt in :

-filtre pentru bucatarie – ultrafiltrare, microfiltrare, sterilizatoare UV, alcalinizare, osmoza inversa ;
– filtre pentru baie – para de dus, anticalcar ;
– filtre pentru toata casa – statii de dedurizare ;

Cum putem alege un filtru de apa?

Inainte de a achizitiona filtre apa este important sa stim cat mai bine ce tip de apa exista la robinetele noastre din casa. Drept urmare, se recomanda analize la un laborator specializat. Doar un laborator este in masura sa furnizeze un raport complet cu privire la substantele, virusii si bacteriile prezente in apa.

Cel mai elegant si mai practic sistem de filtrare a apei este cel cu montare sub chiuveta.

Toate sistemele existente actualmente in comert contin sau ar trebui sa contina un filtru de carbune activat. Acesta din urma elimina clorul precum si o gama destul de larga de alti contaminanti precum cromul, fluorul, arsenicul, ierbicidele, pesticidele sau nitratul.

Canile de filtrare a apei reprezinta cea mai accesibila optiune pentru purificarea apei de la robinet, cartusele consumabile fiind capabile sa filtreze cateva sute de litri de apa. In ceea ce priveste filtrele ceramice, acestea se pot spala sub un jet de apa si refolosi. Cu toate acestea, exista o limita in ceea ce priveste cantitatea apei de filtrat.

Membrana capilara reprezinta un procedeu asemanator cu cel al osmozei inverse insa care este capabila sa elimine doar 50% din sarurile de magneziu si de calciu.

Osmoza inversa presupune fortarea trecerii apei sub presiune printr-o membrana fina si este indicata pentru apa din fantani.

Ele se monteaza de cele mai multe ori cu ajutorul unui instalator, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca apa filtrata este mult mai buna decat apa gasita la sticlele de plastic din comert. Exista filtre de apa chiar si pentru fantani, dar in prealabil trebuie sa ne asiguram ca aceasta apa este curata.

In general, substantele cele mai daunatoare sunt reprezentate ori de clorul in exces, ori de plub si azbest- ce provin din tevile prin care apa este transportata. Astfel, pot rezulta diverse intoxicatii cu mercur, plub, clor, afectiuni cardiovasculare si se poate ajunta pana si la gusa endemica.

Astfel, cel bine recomandat este sa alegeti un sistem de filtrare al apei de la firme cunoscute, deoarece elimina aproape 100% din elementele daunatoare, trebuie achizitionate si accesorii speciale pentru aceste filtre de apa, iar cartusele vor fi schimbate obligatoriu la timp, sa nu se faca rabat de acestea, deoarece capacitatea de filtrare a acestora va scadea dramatic. Toti recomanda, daca exista posibilitatea ca sa fie montat de catre client, pe langa filtrul de apa si un ionizator, reducand astfel considerabil riscul aparitiei bolilor si facand din apa consumata o adevarata sursa de sanatate.