Ce trebuie sa stii despre sindromul de tunel carpian?

2 martie 2021
Autor:
Content SEO

Sindromul tunelului carpian (STC) este o problemă comună care afectează funcția mâinii, cauzată de compresia nervului median în canalul median de la încheietura mâinii. Apare atunci când zona de la încheietura mâinii se inflamează după mișcări repetitive, sau după anumite boli cronice. Folosirea tastaturii computerului, vorbitul la telefon (ținerea telefonului la ureche), trimiterea de mesaje text, sau cântatul la pian, pot influența apariția unui sindrom de tunel carpian. Afectează de asemenea, artiști profesioniști (sculptori, tipografi, violoniști) sau orice altă persoană care prestează o activitate care necesită mișcări repetitive la încheieturii mâinii, pe termen lung.

Tunelul Carpian este format din oase, tendoane și ligamente care înconjoară nervul median.

Simptome comune

Nervul sub presiune suferă, iar funcția acestuia este afectată.

Simptomele sunt senzațiile percepute de pacient:

- dureri de mână și la încheietură

- senzație de arsură în degetele mijlocii și arătătoare

- amorțeală în primele patru degete de la mână

- o senzație similară unui șoc electric, la nivelul mâinii și încheieturii.

Amorțeala sau durerea pot să se agraveze pe timp de noapte și pot duce până la trezirea pacientului din somn.

Cauzele frecvente ale STC

Bolile sau afecțiunile care pot crește șansele de a dezvolta STC, includ fractura sau luxarea oaselor din jurul tunelului carpian, sarcina, diabetul, problemele tiroidiene, menopauza și / sau obezitatea. Poate contribui și folosirea repetitivă și forțată a mâinilor, sau îndoirea repetată a încheieturilor mâinii. Orice mișcare repetitivă care provoacă umflături, îngroșări sau iritații semnificative ale membranelor din jurul tendoanelor din tunelul carpian, poate duce la compresia nervului median.

Operația pentru STC

Decompresia chirurgicală a nervului median din tunelul carpian este singurul tratament eficient de eliberare a nervului median de sub presiune. Prin decompresie nervul își revine, iar simptomele dispar încet.

Recuperarea după operație

La sfârșitul intervenției chirurgicale, se aplică un pansament. Mâna va trebui protejată în timpul vindecării. Pentru o vindecare bună, evitați umezeala în zona intervenției. Durerea și amorțeala se ameliorează la scurt timp după operație, majoritatea pacienților recuperându-se în totalitate.

Reapariția simptomelor după intervenția chirurgicală pentru STC este rară, riscul de apariție fiind mai puțin de 5 la suta de pacienți.

Informații oferite cu sprijinul Dr. Vladislav Gyebnar. Află mai multe – AICI

 

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram