Ce trebuie sa stii despre protectia pasiva la foc?

15 martie 2020
Autor:
Digital Metrics

Sistemul de protectie pasiva la foc este unul dintre cele doua sisteme principale de protectie impotriva incendiilor. Sistemele de protectie pasiva impotriva incendiilor sunt concepute pentru a mentine focul si fumul intr-un spatiu limitat si pentru a reduce rata de ardere a unei cladiri rezidentiale sau comerciale. Exemplele de protectie pasiva la foc includ materiale si substante chimice ignifuge.

Structura de protectie impotriva incendiilor

Protectia impotriva incendiilor intr-o cladire este un sistem care include:

Protectia activa impotriva incendiilor include detectarea si suprimarea manuala sau automata a incendiilor.

Protectia pasiva impotriva incendiilor presupune separarea intregii cladiri prin utilizarea peretilor si pardoselilor ignifuge. Organizarea in compartimente pentru a reduce dimensiunea unui incendiu, consta dintr-una sau mai multe camere sau etaje. Acest lucru previne sau incetineste raspandirea focului din incapere in alte spatii ale cladirii, limitand pagubele materiale si oferind locatarilor  sau lucratorilor cladirii mai mult timp pentru evacuarea de urgenta. Protectia impotriva incendiilor include minimizarea surselor de aprindere, precum si informarea rezidentilor despre modul de operare a sistemelor de siguranta la incendiu. De asemenea, procedurile de urgenta, includ notificarea sectiei de pompieri si evacuarea de urgenta.

De ce ai nevoie de protectia pasiva la foc

Spre deosebire de protectia activa impotriva incendiilor, protectia pasiva impotriva focului nu este conceputa pentru stingerea unui incendiu. In schimb, aceste masuri incetineste propagarea incendiului si incearca sa limiteze daunele cauzate de acesta. Este important sa se limiteze sau sa se incetineasca raspandirea flacarilor si a fumului, deoarece acest lucru ofera oamenilor mai mult timp pentru evacuarea in siguranta. De asemenea, o astfel de protectie poate limita daunele fizice sau structurale ale unei cladiri. Dimpotriva, scopul unui sistem activ de protectie impotriva incendiilor este detectarea si stingerea unui incendiu.

Materiale de protectie pasiva la foc

Materialele ignifuge impiedica raspandirea focului. Gips-cartonul, contine gips si este un exemplu de material de protectie pasiva. Gipsul este un hemihidrat de sulfat de calciu, care de obicei, are un continut ridicat de apa si elibereaza vapori de apa cu rezistenta puternica la caldura, ceea ce incetineste rata de ardere. Materialele rezistente la foc sunt acele materiale care nu ard si pot rezista la temperaturi ridicate. Peretii si podelele din blocuri de beton sunt considerate protectie pasiva impotriva focului, deoarece betonul nu este ars si isi poate mentine integritatea structurala sub influenta temperaturii ridicate. Pe de alta parte, otelul isi poate pierde integritatea atunci cand este expus la temperaturi ridicate si se prabuseste in caz de incendiu. Alte produse pentru protectia impotriva incendiilor includ barierele de incendiu, usile de incendiu si amortizoarele de incendiu. Produsele constand dintr-o substanta numita intumescent sunt adesea utilizate ca protectie pasiva impotriva incendiilor. Cand sunt expuse la temperaturi ridicate, substantele intumescente cresc in dimensiuni de mai multe ori, blocand astfel raspandirea focului si a fumului.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram