fbpx

Ce trebuie să știi despre creioanele colorate?

Creioanele colorate sunt populare în lumea întreagă atât printre copii, cât și printre adulți, fiind instrumente preferate de mulți artiști de-a lungul timpului. Dacă ești pasionat de desen sau doar îți place să te relaxezi colorând, avem pentru tine un mic ghid care să te ajute atunci când achiziționezi următoarea cutie de creioane colorate.

Ce sunt creioanele colorate?

Odată cu apariția creionului simplu de grafit, au apărut și variantele colorate, dar cu alt scop decât cel de astăzi. Ele erau întâlnite de obicei în domeniul tehnic, unde erau folosite pentru marcaje și pentru evidențieri. Treptat, au fost preluate de artiști, ceea ce a dus la o revoluționare a tehnicilor de fabricație a creioanelor.

Creionul colorat este alcătuit din mină, care se află la mijloc, un liant și un pigment care dă culoarea. Liantul este cel care menține pigmentul în interiorul minei, iar toate acestea sunt înfășurate într-un strat de lemn. Unele creioane nu mai au acest înveliș deloc, sau a fost înlocuit de diverse materiale cu un aspect foarte asemănător cu al lemnului. În funcție de tipul de liant folosit, avem mai multe tipuri de creioane colorate.

Creioanele cu liant de ceară

Acestea sunt cele mai populare tipuri de creioane colorate și le poți găsi într-o gamă largă de magazine și librării. Aici includem creioanele pentru copii, creioanele fără înveliș de lemn (popularele creioane cerate) și cele destinate tuturor pasionaților de artă. Ele sunt ideale pentru începători, sunt mai accesibile, dar nu sunt recomandate pentru desenatorii profesioniști.

 

Mina acestor tipuri de creioane este mai moale, ceea ce permite amestecul culorilor pe hârtie și ștergerea lor fără probleme. Totuși, acest tip de mină poate avea și dezavantaje. Ea se rupe mai ușor și produce o intensitate mai mică a culorii. Există și variante de creioane de ceară create special pentru artiști, de o calitate mai bună și cu o mină moale, dar rezistentă.

Alt-text: Creioane colorate așezate pe o suprafață transparentă

Creioanele cu liant pe bază de ulei

Aceste creioane au o mină mai dură decât cele pe bază de ceară, ceea ce le face o alegere mai potrivită pentru artiști. În unele cazuri, ele pot conține atât ceară, cât și ulei. Fiind mult mai dure, sunt și mult mai rezistente și au o durată de viață mai lungă.

 

Datorită conținutului mare de ulei, ele sunt rezistente la apă și mult mai greu de șters. În același timp, acest lucru face amestecul de culori mult mai dificil. Având o calitate mai ridicată și fiind destinate în principal artiștilor, ele au și un preț pe măsură.

Creioanele cu liant de gumă arabică

Acest tip de liant se dizolvă în apă, ceea ce a dus la popularizarea unei denumiri alternative pentru acest gen de creioane – creioane colorate acuarelă. Așadar, la contactul cu apa, acestea conferă un efect de desen pictat. Din această cauză, ele diferă foarte mult de celelalte tipuri și nu pot fi utilizate ca un creion colorat obișnuit.

 

Pentru a obține acest efect de acuarelă, poți înmuia vârful creionului în apă înainte de a desena sau poți stropi ușor suprafața colorată. Dacă dorești un desen clasic cu creioane colorate, acestea nu sunt tocmai alegerea potrivită. 

Ce creioane sunt cele mai potrivite pentru mine?

Înainte de a alege creioanele perfecte, va trebui să iei în considerare câțiva factori importanți. Aceștia sunt duritatea și rezistența minei, cât de ușor se pot amesteca și șterge culorile și, bineînțeles, prețul. Poți cumpăra creioane colorate de la colorit.ro, unde vei găsi opțiuni potrivite pentru toate gusturile.

Creioanele colorate sunt un mod perfect de a ne relaxa și de a ne deconecta de la stresul cotidian. Ele sunt perfecte pentru oricine – sunt cadoul ideal pentru copii, te pot ajuta să descoperi un nou hobby sau pot fi modalitatea ta preferată de a evada într-o lume de poveste.