Ce trebuie sa stii despre caracteristicile unei anvelope

Anvelope ieftine

Daca inca nu suntem foarte familiarizati cu tipurile de anvelope si trebuie sa achizitionam un set nou pentru masina noastra, trebuie sa ne informam, astfel incat sa putem descifra codurile si insemnele de pe acestea, pentru a face o alegere corecta. Toate detaliile de care avem nevoie sunt inscriptionate pe cauciucuri si ele ne ofera toate informatiile de care avem nevoie pentru a sti daca sunt potrivite sau nu pentru masina pe care o conducem. Flancul lateral al anvelopei contine mai multe coduri alfanumerice ce reprezinta de fapt caracteristicile tehnice ale acesteia, care ne vor ajuta sa facem niste comparatii obiective intre diferitele tipuri de pneuri pe care le avem la dispozitie si dintre care putem alege. Iata care sunt principalele inscriptii pe care trebuie sa le cunoastem:

Dimensiunile anvelopei

Primele trei cifre ale codului, spre exemplu, daca vem inscriptia 195/65R15 ofera date despre latimea cauciucului, repsectiv 195 milimetri, in timp ce al doilea numar marcat pe pneu reprezinta valoarea ratei de aspect (aspect ratio) ceea ce consta in raportul intre inaltimea anvelopei si latimea ei, in acest caz avem de a face cu 65%, inaltime din latime. Litera R ne spune ca anvelopa de fata are o constructie radial, iar numarul 15, aflat la sfarsitul codului ne arata dimensiunea jantei pe care trebuie sa fie montata anvelopa.

Indici de greutate si viteza

Indicele de greutate arata sarcina maxima ce poate fi suportata de anvelopa in conditii normale de utilizare. Pe de alta parte, indicele de viteza ofera detalii despre viteza maxima la care poate rezista anvelopa fara a prezenta pericol.

Prezenta marcajelor M si S

Grupul de litere MS (corespondentul mud and snow) ofera detalii despre tipul acesteia, daca ea este una all season si poate fi folosita atat vara cat si iarna, pe zapada si noroi.

Astfel, este bine sa fim atenti la toate marcajele prezente pe anvelopa inainte de a face o alegere. Daca vrei sa achizitionezi cauciucuri de vara, anvelope ieftine sau ai nevoie doar de un hotel de anvelope, noi iti recomandam Ara Grup, un centru specializat care poate fi contactat prin intermediul site-ului www.anvelopearagrup.ro.