Ce trebuie sa fie stiut despre fondurile de investitii?

12 septembrie 2018
Autor:
Content SEO

Educatia financiara din Romania nu este una foarte bine organizata, motiv pentru care foarte putini sunt cei care stiu cum sa investeasca intr-un business sau cum functioneaza bursa de valori. Tocmai de aceea, cei de la Betrug.org au incercat sa aduca putina lumina si sa explice cat mai detaliat ce reprezinta fondurile de investitii, investitiile de capital si cum trebuie sa se abordeze ideea unei investitii.

Ce reprezinta fondurile de investitii?

Un fond de investitii reprezinta o suma de bani adunata de la mai multi investitori. Aceasta suma este investita, de regula, in diverse instrumente financiare, cum ar fi actiunile, obligatiunile sau depozitele.

De foarte multe ori, fondurile de investitii sunt denumite si fonduri mutuale sau fonduri de capital (expresie gresita) si sunt impartite in doua categorii importante:

  • Fonduri de investitii deschise
  • Fonduri de investitii inchise

Fondurile deschise sunt accesibile oricand pentru investitori, care pot sa cumpere si sa vanda unitati de fond oricand isi doresc. In ceea ce priveste fondurile inchise, exista doar anumite perioade in care se poate cumpara sau se poate vinde.

Unitatea de fond este o diviziune unitara a intregului fond de investitii iar pretul sau variaza in functie de instrumentele in care se investeste.

In momentul in care un investitor este decis sa investeasca intr-un astfel de fond (detalii in acest link), acesta nu face altceva decat sa cumpere un anumit numar de unitati de fond, ale caror valoare poate sa creasca sau sa scada.

Fondurile de investitii sunt foarte bine reglementate in Romania

Investitia intr-un astfel de fond nu se face fara supravegherea unei autoritati nationale. Responsabilitatea cade in gradina celor de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care pe baza legii 297 din 2004 si a regulamentului nr 15 din acelasi an se asigura ca investitiile sunt facute corect si ca societatile care le administreaza functioneaza fara greseala.

Pe langa CNVM, exista si o institutie bancara carte face verificari si este implicata direct, certificand valoare unitatilor de fond. Aceasta banca se numeste Depozitarul de Fonduri.

Cat de riscanta este investitia intr-un asemenea fond?

Riscurile exista, chiar daca nu sunt foarte mari. Este adevarat ca exista o anumita doza de scepticism din partea anumitor oameni, in conditiile in care in istoria fondurilor de investitii au existat institutii precum SAFI sau FNI care nu au reusit sa confirme, ba chiar au pierdut investitiile facute. Actuala economie este foarte puternica, insa, are nu mai putin de 68 de fonduri si institutii care verifica atent corectitudinea acestora.

Riscurile variaza in functie de tipul de fond in care se investeste si in functie de evolutia companiilor in care se investeste. De regula, fondurile monetare sunt mai putin riscante, insa fondurile de obligatiuni sau de actiuni pot aduce un profit ceva mai mare intr-un termen relativ scurt.

Investitia intr-un fond de investitii se poate face cu sume minime, care incep chiar si cu 50 de lei, asadar, o astfel de solutie financiara este destinata absolut oricui.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram