Ce tipuri de lentile ti se potrivesc dupa varsta de 40 ani

14 iunie 2021
Autor:
Ori-cine

Implinirea varstei de 40 ani reprezinta pentru foarte multi purtatori de lentile de contact si ochelari de vedere, un prag psihologic, intrucat, din acest moment, toata lumea constata un fenomen vizual neplacut. Acest fenomen cunoscut sub numele de presbiopie implica scaderea capacitatii de acomodare a cristalinului. Ca efect direct, aceasta scadere a puterii de acomodare se traduce in incapacitatea de a focaliza la aproape si de a complementa nevoia de a indeparta obiectele de dimensiuni mici, pentru a le vedea mai clar.

Primele manifestari apar in momentul in care observi o oarecare dificultate la citit, scris, atunci cand consulti telefonul tau mobil sau cand vrei sa privesti ceasul de mana. Ochiul prezbiop se caracterizeaza printr-o capacitate de acomodatie insuficienta. Prin urmare, vei avea nevoie de ochelari pentru citit necesari desfasurarii activitatilor, la o distanta de 30-40 cm de ochi, chiar daca la distanta vezi impecabil.

Prezbiopia survine pe fondul acutizarii fenomenului de imbatranire a ochiului. Aceste fenomen este, de foarte multe ori, neplacut si greu de acceptat. Oricum ar fi, acest proces de imbatranire se produce in mod natural, odata ce organismul trece prin tot acest proces.

Mai mult decat o simpla boala

Prezbiopia este cunoscuta drept mai mult decat o simpla afectiune oftalmologica. Specialistii oftalmologi descriu aceasta problema de vedere ca fiind o afectiune normala a ochilor, ce se dezvolta in jurul varstei de 40-50 ani. Nu exista nici un leac pentru a trata aceasta afectiune, insa exista mai multe modalitati de a o tine sub control si de a stopa evolutia rapida si progresiva a acesteia cu ajutorul ochelarilor sau a lentilelor de contact. Rapiditatea cu care se instaleaza presbiopia este influentata de mai multi factori, cum ar fi:

  • daca persoana respectiva a mai suferit anterior alte vicii de refractie ce au necesitat corectie optica, cum ar fi cazul miopiei sau hipermetropiei
  • obicieiurile zilnice ale pacientului, si anume daca persoana in cauza petrece timp indelungat in fata calculatorului sau daca citeste foarte mult

Prin scaderea puterii de acomodare a cristalinului, acesta din urma isi modifica curbura pentru ca imaginile obiectelor situate aproape de ochi sa fie focalizate corespunzator. Mai precis, puterea de acomodare scade cu 1.5 dioptrii la fiecare 4 ani, intre 40 si 48 ani, in timp ce dupa varsta de 48 scaderea aceasta este mai lenta, adica cu o.5 dioptrii la fiecare 4 ani.

Cum se manifesta presbiopia

Studiile medicale au scos la iveala faptul ca prezbiopia se manifesta initial ca o latenta de focalizare la schimbarea privirii, de la distanta la aproape. Ulterior, in mod progresiv, scrisul cu caractere mici se distinge din ce in ce mai greu.

Presbiopia se trateaza cel mai bine prin intermediul lentilelor de contact bifocale sau monofocale. Cu toate acestea, astfel de tip de lentile prezinta dezavantajul ca, la tranzitia de la apropiere la departare, in procesul de acomodare pot aparea senzatii "de valuri".

Cum selectam cele mai bune lentile

Selectarea celor mai bune tipuri de lentile de contact destinate corectiei prezbiopiei, printre care se numara si marcile deja celebre Biofinity Multifocal sau Pure Vision 2. Selectarea se face tinand cont de o serie de criterii cum ar fi:

  • recomandarea medicului oftalmolog - asta inseamna ca prespcriptia pentru o anumita marca de lentile, progresive, multi sau bifocale, ia in calcul nevoile purtatorului de lentile de contact, stilul de viata sau preferintele pacientului in ceea ce priveste disponibilitatea sa de a aloca timp ingrijirii lentilelor.
  • selectarea unei marci de lentile progresive tine cont de facilitarea tranzitiei de la departare la apropiere. Astfel, lentile de contact precum Biofinity Multifocal, asigura o tranzitie mai usoara si sunt mai practice in ceea ce priveste utilizarea lor in conditii de siguranta. Acelasi lucru se poate spune si in cazul lentilelor progresive, de ultima generatie precum Pure Vision 2HD pentru prezbiopie
  • alegerea unui tip de lentile progresive tine cont si de faptul ca designul si procesul de fabricatie al acestora, s-a perfectionat foarte mult. De aceea, lentilele moi de ultima generatie precum PureVision 2 HD for prezbitism asigura o adaptare mai rapida.

In concluzie, principalele recomandari ale medicilor oftalomologi se rezuma la atentia acordata calitatii marcii de lentile ce urmeaza sa fie aleasa. In plus, medicii te sfatuiesc sa ai grija de protectia ochilor tai impotriva radiatiilor ultraviolete, aspect care ar preveni generarea procesului de imbatranirea a ochilor tai!

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram