fbpx

Ce sunt fatetele dentare

Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui. De obicei, fatetele se utilizeaza fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia.
Fatetele pot fi confectionate fie din portelan dentar, fie din compozit. Chiar daca materialele compozite moderne pot asigura o estetica deosebita si au o rezistenta remarcabila, fatetele din ceramica au o stabilitate coloristica mai buna, rezista mai bine la fracturi si uzura si, per total, sunt superioare din punct de vedere estetic.
Fatetele presupun o pregatire minora a dintelui. De obicei, trebuie slefuit foarte putin din suprafata exterioara a acestuia.
Fatetele se pot executa fie direct in cabinet, fie, mai des, la laboratorul de tehnica dentara in urma unei amprente luate de medicul stomatolog.
Dupa finalizare, acestea vor fi fixate pe dinte folosind materiale compozite specifice de culoarea dintelui.
Fatetele dentare sunt lucrari protetice rezistente care pot avea o durata destul de lunga de viata. Ca si la orice alt tip de restaurare dentara, igiena orala minutioasa si controalele periodice sunt conditii obligatorii pentru ca fatetele sa aiba un prognostic cat mai bun.