Ce sunt escarele si cum pot fi tratate corect?

12 ianuarie 2022
Autor:
Content SEO

Escarele de decubit, cunoscute si sub denumirea de ulcere de presiune, sunt rani ale pielii care apar de obicei in zonele de piele deasupra unei suprafete osoase, unde tesutul dintre os si piele este slab reprezentat, cum ar fi zona lombara, nivelul soldurilor, coccisului si zona calcaielor.

Escarele de decubit se pot dezvolta chiar si cu cea mai buna ingrijire. Exista multi factori de risc pentru dezvoltarea acestor rani, inclusiv imobilitatea si bolile debilitante. Daca nu sunt tratate, escarele de decubit sunt extrem de greu de vindecat si pot duce chiar la moarte.

​Ce sunt escarele?

Escarele de decubit sunt leziuni ale pielii si ale tesutului subiacent care rezulta din presiunea prelungita asupra pielii. Dupa cum am mai spus, acestea se dezvolta cel mai adesea pe pielea care acopera zone osoase ale corpului, cum ar fi calcaiele, gleznele, soldurile si coccisul. O escara poate fi dureroasa, iar daca nu este tratata in mod corespunzator, poate avea urmari grave.

​Factori de risc

  • Imobilitatea – pacientii care isi petrec cea mai mare parte a timpului in pat sau pe scaun;

  • O afectiune care limiteaza capacitatea pacientului de a-si schimba pozitiile atunci cand sta in pat sau pe scaun;

  • Malnutritia, deshidratarea – aceste conditii pot duce la subtierea pielii si la aprovizionarea slaba cu sange, ceea ce inseamna ca pielea devine mai fragila;

  • Diabetul;

  • Bolile vasculare;

  • Incontinenta urinara si fecala – pielea expusa la urina sau fecale este mai susceptibila la iritatii si leziuni.

​Diagnostic

Medicul se va uita indeaproape la pielea pacientului pentru a determina daca acesta are o escara de decubit si cat de grava este aceasta. Starea generala de sanatate a pacientului, localizarea plagii si functia intestinului / vezicii urinare sunt, de asemenea, informatii importante.

​Tratament

Primul pas in tratarea unei escare este reducerea presiunii si frecarii care au cauzat dezvoltarea acesteia. Tratarea ulcerelor de presiune presupune, de asemenea, ingrijirea ranilor, controlul durerii, prevenirea infectiilor si mentinerea unei bune alimentatii.

  • Reducerea presiunii – Schimbarea pozitiei pacientului la fiecare doua ore. Capul pacientului trebuie asezat la un unghi de 30 de grade. Pentru pozitia culcat lateral, unghiul ar trebui sa fie de aproximativ 30-45 de grade.

  • Utilizarea unei saltele antiescare in locul unei saltele traditionale. Salteaua antiescare ajuta la eliberarea presiunii in zonele cu probleme;

  • Curatarea si pansarea ranilor – Ingrijirea escarelor depinde de cat de adanca este rana. Medicul va recomanda utilizarea unui pansament pentru a crea o bariera impotriva infectiilor si pentru a mentine pielea din jur uscata;

  • Indepartarea tesutului deteriorat – Pentru a se vindeca in mod adecvat, tesuturile deteriorate, moarte sau infectate trebuie indepartate. Acest proces poarta denumirea de debridare. O escara de decubit care nu se vindeca ar putea necesita interventie chirurgicala. Un tampon de muschi, piele sau alt tesut al pacientului poate fi folosit pentru a acoperi rana si a amortiza osul afectat.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram