Ce spun dinții tăi despre starea ta generală de sănătate - cu dr. Alexandra Mircea, stomatolog

18 aprilie 2021
Autor:
Content SEO

Vizita la stomatolog e o necesitate, mai ales în context pandemic, când suntem preocupați de sănătate mai mult ca niciodată. Iar igiena dentară te salvează nu doar de carii, respirație urât mirositoare sau alte afecțiuni, ci reprezintă un punct critic care te poate ajuta să previi condiții medicale grave, precum bolile cardiovasculare și osteoporoza.

Examinându-ți dantura, medicul specialist poate identifica afecțiuni care aparent nu au legătură cu dinții: anorexia nervoasă, insomniile, anxietatea, stres acut și multe altele. Dr. Alexandra Mircea, stomatolog, ne vorbește despre lucrurile pe care le spun dinții despre starea ta generală de sănătate.

Anxietate și tulburări de somn

Felul în care arată dinții noștri poate oferi indicii despre o posibilă anxietate; stresul acut, anxietatea și tulburările de somn cauzează scrâșnitul din dinți, afecțiunea numită bruxism.

În timp, acesta poate conduce la ciobirea, fracturarea și chiar pierderea dinților, motiv pentru care vizita la stomatolog va veni cu soluția de tratament optimă, cel mai adesea tratamentul cu aparat dentar invizibil, sub formă de gutiere; nu doar că are beneficii și când vine vorba de forma și alinierea dinților, însă aparatul dentar elimină bruxismul și, deci, riscul de a avea dinți ciobiți sau fracturați. Când vine vorba de cat costa aparatul dentar, prețul diferă în funcție de tehnologia folosită și de expertiza medicului stomatolog.

Tulburări alimentare și dieta nepotrivită

Anumite tipuri de tulburări alimentare, precum anorexia sau bulimia, sunt ușor de identificat de către medicul specialist; studiile arată că acidul gastric asociat cu aceste tulburări erodează smalțul dentar, în special pe spatele dinților.

Pe de altă parte, cafeaua, ceaiul, sosurile, băuturile energizante, ciocolata și bomboanele ne afectează dinții mai mult decât am crede. Efectul vizibil? Petele. De la un punct ireversibile, discolorațiile dentare conduc către inhibarea emoțiilor, pentru că nimeni nu vrea să scoată la iveală dinți îngălbeniți.

Însă există soluții: folosirea unui pai pentru cafea și ceai previne îngălbenirea dinților, la fel ca periajul dentar imediat după consumarea acestor băuturi. Iar dacă discolorațiile sunt mult prea pregnante, se apelează la diferite soluții estetice de tratament - precum albirea profesională -  sau soluții restaurative de tratament - precum implantul dentar, alese în funcție de gravitatea situației.

Afecțiuni cardiologice sau diabet

Studiile arată că pornind de la starea de sănătate a gingiile se pot diagnostica unele forme de diabet, afecțiune care e strâns corelată cu gingivita și parodontita: diabetul crește riscul afecțiunilor gingivale, iar gingiile inflamate afectează negativ abilitatea corpului de a regla zahărul din sânge, conform unui studiu publicat în Diabetologia.

Mai mult de atât, pacienții cu diabet sunt de trei ori mai expuși la cele mai afecțiuni gingivale, motiv pentru care îngrijirea orală trebuie să fie prioritară, același lucru fiind valabil și în cazul afecțiunilor cardiovasculare.

La fel cum o migrenă sau o răceală ne ridică semne de întrebare și ne alertează, și semnalele pe care ni le oferă dantura noastră nu trebuie ignorate: durerea, inflamarea, sângerarea, ciobirea dinților și erodarea smalțului sunt, la fel ca migrenele și răcelile, afecțiuni care ne deteriorează întreaga stare de sănătate.

Dincolo de afecțiunile dentare pe care le ascund, aceste simptome pot fi semnele unor afecțiuni generale care se pot agrava în timp, motiv pentru care vizita la stomatolog trebuie să facă parte dintr-un ritual complex de îngrijire pe care să nu-l mai ignorăm. Să ai grijă de dantura ta înseamnă să ai grijă de întreaga stare de sănătate, iar în context pandemic, sănătatea e coordonata căreia trebuie să îi acorzi o atenție desăvârșită.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram