fbpx

Ce se va întâmpla pe piața muncii în 2019 în Romania? Dar în strainatate?

Toti romanii, indiferent ca locuiesc in Romania sau in afara tarii, isi doresc sa stie ce se va intampla pe piata muncii din tara in urmatoarea perioada. Conform statisticilor, o buna parte dintre romanii care au plecat in afara tarii isi doresc sa se intoarca la un moment dat, insa asteapta ca situatia politica si financiara sa fie mai buna.

Situatia nu suna chiar atat de rau pentru 2019, insa nici foarte buna nu este. Partea buna este ca sunt o multime de locuri de munca. Peste 20 % dintre angajatori considera ca 2019 va fi un an in care vor avea nevoie de noi angajati si abia 9% dintre angajatori cred ca vor trebui sa renunte la personal. Totusi, numarul mare de locuri de munca ridica si anumite semne de ingrijorare.

Faptul ca exista peste 30 000 de joburi neocupate este o dovada clara ca ceva nu merge bine.

Ce cauzeaza o astfel de criza de locuri de munca?

O prima cauza este faptul ca 5 milioane de romani cu forta de munca si-au cautat si au gasit locuri de munca in strainatate. O a doua cauza este faptul ca nu exista mana de lucru bine pregatita. Facultatile nu reusesc sa se ridice la nivelul asteptarilor din piata muncii iar cei care ar putea sa munceasca nu se ridica la nivelul asteptarilor angajatorilor.

De asemenea, exista anumite piedici, cum ar fi ajutorul social care este acordat mult prea usor.

Care sunt domeniile cu multe oferte de munca in 2019?

Cei care doresc sa munceasca si sa se pregateasca pentru un anumit domeniu in 2019 ar putea sa ia in considerare urmatoarele domenii:

  • Agricultura. Previziunea de angajare este una extrem de mare, peste 80% dintre firmele din domeniu aratandu-si intentiile de a angaja.

  • Transportul. Locurile de munca din transport sunt, de asemenea, extrem de ofertante.

  • IT-ul. Evident, ca in fiecare an, IT-ul ocupa unul dintre locurile fruntase in ceea ce priveste angajarile. Sunt foarte multe firme care angajeaza profesionisti care cunosc programare si pot sa puna umarul la constructia unor aplicatii sau la programarea unor dispozitive. Partea buna este ca de cele mai multe ori nici nu este nevoie de o diploma, ci doar de cunostinte solide care se pot dobandi destul de usor prin cursuri online.

Numeroase oferte de munta sunt si in strainatate, iar surpriza vine de la Marea Britanie, unde numarul locurilor de munca este unul urias. Foarte multi imigranti au inceput sa paraseasca insula britanica, lasand o multime de locuri de munca disponibile. In ciuda Brexitului, angajatorii din Anglia cauta sa angajeze, asadar, sunt o multime de oportunitati.