Ce inseamna psihoterapia si cum te poate ajuta?

9 mai 2018
Autor:
Digital Metrics

De-a lungul vietii, fiecare dintre noi trecem prin diverse stari si momente dificile, in care ne confruntam cu nelinisti, stari de anxietate si nesomn, mai ales daca trecem prin pierderea unei persoane dragi, in urma unei departiri, o criza de cuplu, personala sau profesionala.

Insa, de cele mai multe ori, asa cum conchide si Georgiana Oprescu, medic psihoterapeut, uneori putem fi nemultumiti de viata pe care o ducem sau de felul in care ne simtim, fara vreo legatura cu situatiile de viata. Aici intervine psihoterapia.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face este sa consideri ca psihoterapia iti va aduce alinarea imediata, vidndecarea si rezolvarea totala a starilor prin care treci. Ca sa te bucuri de efecte, trebuie sa parcurgi mai multe sedinte de psihoterapie, atat cu efort, cat mai ales cu dedicare si sustinere, precum si interiorizarea starilor prin care treci.

Psihoterapia este o sedinta prin care stai de vorba cu un psiholog, intr-un cabinet, construind o relatie de incredere reciproca. Aceasta impune atat comunicarea verbala, cat si non-verbala, precum si actiuni de auto-cunoastere si constientizare a starii prin care treci.

Cine apeleaza la psihoterapie?

In general, persoanele adulte, care traiesc intr-un mediu stresant, au un loc de munca solicitant si vin cu un bagaj de emotii negative din copilarie. Desi nu este o statistica bine conturata, cei mai multi care apeleaza la psihoterapie au studii superioare, insa mai sunt si o categorie aparte – studenti, adolescenti, copii ai caror parinti au divortat etc.

Cei mai intalniti pacienti care urmeaza sedintele de psihoterapie sunt femeile, care au o educatie traditionala, fiind mult mai deschise catre constientizarea problemei si dispuse sa recunoasca si sa isi exprime problemele personale, dar si mai important, sa ceara ajutorul.

Ce fel de probleme pot fi abordate in sedintele de psihoterapie?

In general, cei care aleg sa mearga la psihoterapie trec printr-o criza destul de severa, care le afecteaza increderea si stima de sine. Unele persoane vin doar sa inteleaga situatia de viata actuala, pe cand altele vin pentru diverse simptome sau semne fizice la care nu gasesc un raspuns medical.

De asemenea, prin psihoterapie pot fi abordate si problemele legate de stresul la locul de munca, starile de anxietate si temere nejustificate in mod clar, pentru gestionarea agresivitatii sau pentru evitarea aparitiei semnelor de depresie.

Putine persoane stiu ca psihoterapia este si o forma de dezvoltare personala, de autocunoastere si cresterea adaptabilitatii sociale, de optimizare a comunicarii interpersonale si chiar a relatiilor sexuale.

Te gandesti sa urmezi psihoterapie? Iata cateva dintre regulile pe care trebuie sa le stii!

In primul rand, un psiholog nu iti va prescrie medicamente. Pentru ca psihoterapia este diferita de consultatia psihiatrica.

In al doilea rand, psihoterapia este o metoda complementara la tratamentul medicamentos in afectiunile ce tin de: tulburari depresive si psihotice, de alimentatie, dependentele etc. Prin psihoterapie si medicamente se ajunge la cunoasterea si tratarea cauzelor ce au dus la aparitia afectiunilor.

Psihoterapiile pot fi de scurta si lunga durata. Daca unele au in vedere comportamentul, celelalte ofera suporturi exploratorii. De cealalta parte, psihoterapia poate fi impartita si in functie de obiectiv – individuala, de cuplu sau de familie.

Trebuie sa stii ca psihoterapeutul nu face minuni daca nu te lasi ajutat. Trebuie sa depui efort, sa urmezi exercitii si sa ai rabdare.

Psihoterapia nu are o durata standard, ci poate depinde de particularitatea problemelor, de tipul de pacient, de simptome, de blocaj, dar mai ales de ritmul in care intelegi starile prin care treci. Astfel, se poate spune ca reusita psihoterapiei depinde de constanta si stabilitatea cadrului prin care pacientul se simte in siguranta.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram