Ce face un notar public?

notar public

La un moment dat in viata, oricine are nevoie de un notar public. Un astfel de profesionist poate sa autentifice acte juridice si inscrisuri, poate sa legalizeze semnaturi, sa elibereze copii legalizate si sa intocmeasca fel de fel de alte documente.

Termenul de notar provine de la latinul notarius, ceea ce argumenteaza destul de bine faptul ca notarii au fost prezenti in societate inca din cele mai vechi timpuri. Ajungand in vremurile noastre insa, descoperim ca exista o multime de cabinete notariale. Ce se intampla in aceste cabinete? Care sunt cele mai uzuale acte si proceduri notariale pe care le face un notar?

Principalele evenimente din viata unui om coincid, de foarte multe ori, cu documentele notariale

Cu ajutorul celor de la https://bnpjura.ro/, care au facut o statistica a tuturor documentelor pe care le editeaza, am creat o lista cu cele mai uzuale 5 proceduri notariale:

  • Contracte de vanzare-cumparare si alte acte juridice. In general, contractele dintre doua persoane, fie ele fizice sau juridice, se incheie la un birou notarial. Indiferent ca se vinde un imobil, sa doneaza o casa sau se vinde un bun, procesul de vanzare trebuie sa fie insotit de un act noterial.
  • Mosteniri. O alta misiune a notarului este aceea de a oferi certificatul de mostenitor catre urmasii unei persoane. In felul acesta se poate evita procesul de succesiune, care in cazul multor persoane este unul lung si extrem de costisitor.
  • Divorturile. Atunci cand legatura dintre doi oameni se rupe, intervine divortul. Cand sunt implicate bunuri si copii, divortul poate sa ajunga sa fie rezolvat pe cale notariala.
  • Legalizare copii. Poate cele mai frecvente acte notariale sunt cele care implica legalizarea unor copii dupa inscrisuri. Acestea sunt necesare atat in cazul persoanelor fizice cat si in cazul persoanelor juridice si prin legalizare sunt recunoscute la nivelul intregului continent.
  • Imputerniciri. Prin procuri notariale, spre exemplu, pot fi imputernicite anumite persoana pentru a efectua diverse actiuni in numele altei persoane.

Rolul notarului in societate este, asadar, foarte important. Acesta poate sa ofere o siguranta in tranzactii sau diverse alte moduri de relationare intre oameni si se asigura ca tot ceea ce se intampla este 100% legal. Tocmai de aceea, in momentul in care vrei sa inchei un contract cu cineva, vrei sa vinzi un imobil sau vrei sa vinzi o masina, unul dintre drumurile pe care trebuie sa le faci este la notar.