Ce este scleroza multiplă și cum se tratează?

26 octombrie 2018
Autor:
SC. Admarks Media SRL

Sistemul nervos central este asemănător unei rețele complexe de nervi și celule. El cuprinde măduva spinării, situată în canalul rahidian, și encefalul, situat în cutia craniană. Între aceste două mari componente are loc un permanent schimb de informații, proces ce poate fi afectat în cazul unor afecțiuni cum ar fi scleroza multiplă.

Aceasta este o boală autoimună ce presupune apariția unor dificultăți la nivelul creierului în ceea ce privește recepționarea mesajelor provenite de la restul corpului și poate avea simptome cu un nivel diferit de severitate, de la disconfort, la handicap complet. Deși complicată, această afecțiune poate fi tratată corespunzător dacă este diagnosticată din timp, iar pacientul bolnav se poate bucura mult timp de o viață normală.

Simptomele principale ale sclerozei multiple

Deși nu există persoane care să manifeste aceleași simptome, se pot observa câteva mai des întâlnite. Dintre acestea, se pot menționa:

  • Vederea încețoșată sau chiar pierderea acesteia;
  • Pierderea echilibrului;
  • Probleme motorii și scăderea capacităților musculare;
  • Rigiditate și spasme musculare;
  • Furnicături și amorțeli;
  • Senzații de electrizare;
  • Oboseală accentuată și amețeli frecvente;
  • Incontinență urinară:
  • Depresie, manie sau anxietate.

Tipuri de scleroză multiplă

Cauzele care declanșează această afecțiune încă nu se cunosc cu exactitate. Studiile au demonstrat că în apariția bolii joacă un rol important atât sistemul imunitar, prin pierderea stratului de mielină, cât și mediul înconjurător, nutriția, infecțiile și genetica.

În funcție de apariția și evoluția simptomelor, scleroza multiplă poate fi de patru feluri:

  • Scleroză multiplă recurent-remisivă – simptomele apar și dispar de-a lungul timpului, purtând numele de puseuri, intervalul dintre ele putând varia între câteva luni și câțiva ani;
  • Scleroză multiplă primar-progresivă – boala progresează constant încă de la început, de la ușor la sever;
  • Scleroza multiplă secundar-progresivă – este asemănătoare primului tip, cu deosebirea că, după un anumit număr de ani, trece într-o formă progresivă de agravare;
  • Scleroza multiplă progresivă cu recurențe – se manifestă prin puseuri și este extrem de rară.

Cum se tratează scleroza multiplă

Scleroza multiplă este incurabilă, însă simptomele pot fi ținute sub control cu ajutorul unui tratament corespunzător. Acesta va încetini dezvoltarea bolii și va ameliora durerea, incontinența urinară, slăbiciunea musculară și oboseala. Pentru ca rezultatele să fie cât mai bune, este important ca depistarea bolii să se facă din timp. Astfel, în cazul în care simptomele apar pe o perioadă mai mare de șase luni, este obligatorie o vizită la un medic neurolog.

Polaris Medical, cel mai mare spital privat de recuperare din România

Polaris Medical pune la dispoziție pacienților săi un pachet medical complet pentru recuperarea din această boală copleșitoare. De asemenea, bolnavii au posibilitatea de a apela la Recuperare Robotizată – o soluție nouă, ce asigură o îmbunătățire a mersului independent, a tonusului muscular, a mobilității și a spasticității, grație antrenamentului locomotor robotizat.

Pe lângă serviciile de înaltă calitate, la Polaris Medical bolnavii au parte de sprijinul și atenția unui personal medical cald, prietenos, aplecat spre nevoile pacientului. Locația este un alt punct forte, demn de luat în calcul. Amplasat într-un cadru natural unic, de 58.000 de metri pătrați, centrul de recuperare nu seamănă deloc cu un spital obișnuit, ci cu o oază de relaxare unde pacienții pot să-și petreacă mai mult timp în aer liber.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram