Ce este o clisma? Cum sa o faci singur acasa?

O clismă este o procedură medicală pentru îndepărtarea toxinelor din intestinul gros. Clisma este utilizata în principal în tratamentul constipației sau ca parte a pregătirii pacientului pentru o procedură de diagnostic. Puteți face o clismă acasă. Este suficient să cumpărați un irigator de clismă.

Ce este o clismă?

O clismă este o procedură medicală prin care se introduce lichid în intestinul gros pentru a elimina materiile fecale reziduale și resturile alimentare. Infuzia se face prin rect folosind un kit special care include un irigator de clisma cu vârf moale sau dur și un amestec lichid gata preparat. Farmaciile oferă, de asemenea, o clismă de unică folosință, cu o capacitate de 100-200 ml. Se numește clismă.

Când să faci o clismă

Clisma este utilizată pentru a îndepărta materiile fecale din intestinul gros. După ce amestecul este turnat, acestea sunt eliminate împreună cu lichidul din anus. Acest tratament este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru constipație. Îndepărtarea fecalelor reziduale este importantă deoarece acestea irită mucoasa intestinală si pot provoca leziuni și inflamații. Clisma este, de asemenea, utilizată pentru pregatirea unui pacient pentru tratament diagnostic sau chirurgical la nivelul tractului gastro-intestinal. Nu toate instituțiile medicale folosesc această metodă, cele mai multe folosesc un laxativ oral.

Clisma pre-naștere nu mai este o procedură de rutină pentru femeile însărcinate. A fost folosita pentru a preveni mișcările intestinului, care ar fi putut apărea în timpul unei presiuni puternice la femeile care urmau sa nasca. Procedura a fost modificată în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. În prezent, doar la cererea expresă a pacientului se efectuează o clismă înainte de naștere.

Cum se face o clismă?

O clismă este o procedură simplă pe care pacientul o poate efectua acasă după consultarea unui medic. Ar trebui să obțineți un kit de clismă, care poate fi obținut de aici fără prescripție medicală. Oferta include echipamente de unică folosință (clismă) și reutilizabile infuzoare. Primele două au o capacitate de 100-300 ml și funcționează pe principiul injecției manuale a lichidului, în timp ce infuzorul este sub formă de pungă de cauciuc sau folie cu tub de drenaj și poate conține până la 2 litri de soluție. Ar trebui să fie suspendat, astfel încât lichidul de clismă să curgă liber în anus.

Înainte de a începe procedura, trebuie să pregătiți soluția și să lubrifiati vârful irigatorului cu crema. Pentru a face o clismă, întindeți-vă pe partea stângă. Așezați un prosop sub fese. Introduceti vârful irigatorului în anus și apesati cu vigoare para de cauciuc. In cazul unui irigator, așteptati până când lichidul curge liber.

Apoi, trebuie să scoateți vârful irigatorului din anus și să strângeți fesele, astfel încât fluidul să rămână în intestin câteva minute. Când apare presiunea scaunului, trebuie să mergeți la toaletă și să defecați.