Ce este displazia de șold și care sunt factorii de risc?

Speranță, așteptare și, în sfârșit, visul ți s-a împlinit! Bebe a sosit pe lume sănătos și plin de viață! Însă abia externată din maternitate, constați pe foaia de observație a micuțului o recomandare din partea doctorului neonatalog – efectuarea ecografiei ce poate depista eventualele probleme de la nivelul articulației șoldului. Și bineînțeles, ca proaspătă mămică mai ai doar un singur pas până când un amalgam de întrebări te vor acapara. Relax! Pentru că specialiștii din cadrul Advanced Kineto Clinic oferă servicii medicale de calitate și răspunsuri complete la temerile tale.

Ce este displazia de șold?

Displazia de șold apare în urma dezvoltării anormale a articulației șoldului (copilul se naște cu șoldul slab dezvoltat), acest lucru putând să îi afecteze dezvoltarea normală copilului. Displazia de șold este congenitală (din naștere) și poate afecta unul sau ambele șolduri.

Aceasta poate fi diagnosticată încă din momentul în care se naște copilul sau în timpul primelor examinări la care este supus cel mic, deși un diagnostic clar nu poate fi pus decât în urma unor investigații mai complexe.

Când este recomandata ecografia de șold?

Ecografia de șold reprezintă o examinare nedureroasă, neinvazivă și nu pune în pericol sănătatea celui mic. Aceasta este recomandată mai ales între săptămâna 4 și săptămâna 8 de viață, deoarece în această etapă articulația este încă de tip cartilaginos (moale). Ecografia de șold se poate efectua până la cel mult 6 luni, deoarece după această perioadă, capul femural se osifică (se întărește), acest lucru împiedicând pătrunderea ultrasunetelor, situație în care va fi recomandată radiografia de bazin.

Pentru diagnosticul final și pentru tratament trebuie consultat obligatoriu un medic ortoped pediatru.

Dacă displazia de șold nu este diagnosticată și nu se intervine în primele 3 luni de viță, există riscul de a nu mai putea influența pozitiv dezvoltarea șoldului. Acest lucru poate duce la luxația șoldului atunci când cel mic va începe să se ridice în picioare și va performa mersul.

După primele 6 luni de viață, posibilitatea șoldului de a se dezvolta scade deoarece reperele osoase încep să se osifice. În același timp, recuperarea este mai dificilă, fiind greu de intervenit pentru modelarea unui os dur.

Netratată, displazia de șold poate duce la durere, tulburări ale mersului și inegalitatea membrelor inferioare.

Luxația șoldului reprezintă o complicație a displaziei de șold netratată.

În urma examinării clinice se recomandă purtarea a două scutece pentru a menține coapsele în abducție (depărtate) pe o perioadă de 2 – maximum 3 săptămâni și efectuarea kinetoterapiei, după aceea se reevaluează articulația coxo-femurală.

Factori de risc:

  • Nou-născuții de sex feminin
  • Dacă mama se află la prima sarcină
  • Poziții vicioase intrauterine
  • Prezentația pelvină (la naștere)
  • Factori genetici
  • Macrosomi (greutate la naștere peste 4000g)

Trebuie să fim atenți la următoarele aspecte:

  • Obiceiul de a înfășa nou-născutul influențează negativ dezvoltarea șoldului.
  • Atenție la scaunul de mașină (piciorușele să nu fie apropiate).

***

Despre Advanced Kineto Clinic

Advanced Kineto Clinic este o echipă tânără, implicată, pregătită să intervină pentru a ajuta la redobândirea independenței funcționale sau pentru a preveni anumite patologii. Oferim servicii profesionale, de calitate și reușim să aducem zâmbete atât pe chipurile părinților, cât și pe chipurile micuților pacienți.

”Esenţa fericirii este sănătatea, iar a sănătăţii e mişcarea.” – James Thomson

Mai multe detalii pe pagina de Facebook Advanced Kineto Clinic