Ce bacterii „trăiesc” în gura noastră?

3 martie 2021
Autor:
Moon Medical SRL

Cavitatea bucală găzduiește un număr mare de microorganisme, precum Streptococcus Mutans, Porphyromonas gingivalis, Actinomyces și Lactobacili. Desi, nu le putem vedea cu ochiul liber, acestea au un impact major asupra sănătății orale.

Ce tipuri de bacterii se vor dezvolta în gură depinde de igiena bucală, sănătatea generală și de genetică.

În continuare vom discuta despre ce trebuie să știe o persoană despre acest microbiom pentru a se proteja de agenții patogeni și pentru a menține o microfloră normală.

Ce este important de știut despre microbiom?

Majoritatea oamenilor au între 35 și 70 de tulpini de bacterii în gură. Ele formează un strat pe limbă, aderă la smalțul dinților, la gingii și pe mucoase.

Aceste microorganisme sunt clasificate în aerobe și anaerobe, în funcție de cererea lor de oxigen. Cele anaerobe supraviețuiesc chiar și în absența oxigenului și sunt implicate în multe procese patologice.

Unele dintre ele (bacteriile probiotice) sunt bune pentru cavitatea bucală și ajută la digestie. Uneori medicii le prescriu chiar pentru a menține sănătatea și pentru a restabili microflora cavității bucale.

Dar există multe tulpini bacteriene care provoacă boli dentare, parodontoză, infecții respiratorii și tulburări de stomac.

Nu există bacterii în gura nou-născutului. Cu toate acestea, în câteva ore după naștere, apare prima tulpină de streptococcus salivarius. În timp, populația microbiomului se extinde și se modifică odată cu vârsta.

Puteți controla bacteriile prin eliminarea bacteriilor rele cu o igienă bună, care include:

  • periajul dentar și folosirea aței dentare;
  • clătirea gurii cu ape de gură.

Chiar și saliva are proprietăți antibacteriene. Spală bacteriile de pe dinți și gingii, reducând rata lor de înmulțire. Prin urmare, trebuie să aveți grijă să mențineți o salivație normală.

O dietă sănătoasă va contribui, de asemenea, echilibrul numărului de bacterii din gură.

Aceste măsuri preventive vă vor ajuta să mențineți sănătatea orală. Totuși, este important să vizitați și medicul dentist în mod regulat.

Cele mai frecvente bacterii din cavitatea bucală

La majoritatea oamenilor, mai multe tulpini bacteriene provoacă inflamații la nivelul gurii. Printre acestea se numără:

  1. Streptococcus mutans este o bacterie anaerobă, care este inofensivă în sine. Dar atunci când mănânci dulciuri, bacteriile interacționează cu zaharurile și eliberează acid, care atacă smalțul dinților și provoacă apariția cariilor dentare. Streptococcus mutans a dezvoltat rezistență la agenții distructivi și domină cavitatea noastră orală. Această bacterie a fost asociată și cu bolile de inimă.
  2. Porphyromonas gingivalis este o bacterie anaerobă. Este prezentă în gură în cantități mici. Porphyromonas gingivalis este cauza îmbolnăvirii gingiei și a parodonțiului. Acest microorganism potențează actiunea altor bacterii.
  3. Actinomyces sunt bacterii anaerobe care trăiesc în mod normal pe gingii. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale infecțiilor țesuturilor sănătoase, ce apar în timpul procedurilor dentare, ducând la abcese. Actinomyces prosperă în boala parodontală. Pe lângă cavitatea bucală, aceste microorganisme invadează tractul digestiv și pot provoca abces pulmonar.
  4. Lactobacili trăiesc în diferite părți ale corpului. Lactobacilii contribuie la dezvoltarea cariilor, dar nu provoacă apariția acestora. Aceste bacterii transformă zahărul în acid lactic, care distruge smalțul. Dar unele tipuri de lactobacili sunt probiotice și sunt utile în prevenirea cariilor dentare.

Cum scăpăm de bacteriile ”dăunătoare” din gură?

Există modalități simple de a controla numărul agenților patogeni din gură:

  • respectarea regulilor de igienă orală și tehnica corectă a periajul dentar;
  • reducerea consumului de alimente și băuturi care conțin zahăr;
  • menținerea echilibrului apei în organism pentru a normaliza salivația;
  • renunțarea la obiceiurile vicioase care provoacă uscarea gurii și reduc imunitatea (fumatul și consumul excesiv de alcool);
  • tratarea în timp util a dinților și a gingiilor;
  • controale regulate la dentist.

 

Chiar dacă nu aveți dureri sau disconfort la nivelul gurii, programați o consultație la medicul specialist. La clinica stomatologică Omnia Dental puteți primi sfaturi despre îngrijirea dentară adecvată.

Medicii noștri vă vor ajuta să scăpați de microflora patogenă și, dacă este necesar, vă vor prescrie un plan de tratament eficient.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram