Cei mai buni autori de carti SF din toate timpurile

5 iunie 2020
Autor:
Felix Culpa SRL

Exista la fel de multe raspunsuri la aceasta intrebare, cat exista cititori de fictiune stiintifica, iar aceasta lista nu sustine neaparat ca este completa. Autorii inclusi aici au fost selectati pe baza urmatoarelor criterii:

Sunt cunoscuti in primul rand ca autori de SF. Fictiunea stiintifica inseamna fictiune in care stiinta si tehnologia, intr-un fel sau altul joaca un rol crucial in dezvoltarea complotului.
Au publicat mai multe titluri de fictiune stiintifica, cu alte cuvinte; contributia lor in domeniul SF depaseste titlul ciudat scris intr-un corp mai mare de lucrari, altfel dedicat altor genuri, inclusiv fanteziei.

Toti au lasat o amprenta indelebila asupra stiintei fictiunii, prin faptul ca cartile lor au schimbat directia genului.
Prin romanele lor de science-fiction, acesti autori au schimbat modul in care privim universul si locul nostru in el.

Acesti autori sunt sau au fost activi in ultimii 150 de ani. Se poate sustine ca SF-ul dateaza inca din secolul al XVII-lea cu povestea Somnium (1634) a lui Johannes Kepler si opera lui Margaret Cavendish (1623-1673). Aici, accentul se bazeaza pe fictiunea bazata pe stiinta si tehnologia moderna, care au inceput sa se contureze in a doua jumatate a secolului al XIX-lea.

De asemenea, acestia sunt unii dintre cei mai buni autori de fictiune stiintifica care abordeaza intrebarea despre ce inseamna sa fii om si folosesc stiinta si tehnologia pentru a cauta raspunsul la aceasta intrebare. (Cei dintre voi care ati citit "Ghidul autostopului in galaxie" al lui Douglas Adams ar putea argumenta aici ca raspunsul la intrebare a fost dat deja, dar este o discutie diferita).

H.G Wells

In timpul vietii sale, Herbert George Wells (1866–1946), cunoscut si sub numele de H.G. Wells, a fost renumit pentru romanele sale feministe, dar astazi este cunoscut ca unul dintre cei mai influenti scriitori de science-fiction. H. G. Wells a schimbat fara indoiala modul in care privim universul si locul nostru in el. In "masina timpului", Wells a abordat cea mai recenta dezvoltare din stiinta, unde a patra dimensiune a devenit o dimensiune a timpului si nu a spatiului si, prin urmare, a introdus unul dintre cele mai durabile trope ale fictiunii stiintei, calatoria in timp (vezi carti sf la reducere). In "Razboiul lumilor", Wells a introdus inca o serie de SF-uri, si anume invazia extraterestra a Pamantului. Datorita importantei lui Well pentru SF-ul modern, cea mai recomandata carte ar fi colectia "Sapte romane. Completa si neabordata", care contine sapte dintre cele mai influente lucrari ale sale.

Isaac Asimov

Ce ar fi science fiction fara Isaac Asimov (1920–1992)? Nascut in Rusia, Asimov a ajuns in Statele Unite alaturi de parintii sai, la varsta de trei ani, scapand de pogromurile care au izbucnit in urma prabusirii Imperiului Rus si care faceau parte din durerile nasterii Uniunii Sovietice. Chiar daca Asimov a fost un ateu ascuns, fundalul sau evreiesc-rus a ajuns sa-i defineasca activitatea ca autor de fictiune stiintifica, unde "Eu, Robot" abordeaza intrebarea despre ce inseamna sa fii cap de om, formuland cele trei legi ale roboticii; Seria de carti inter-galactice "Fundatia" se arata ca "Razboiul si pacea" lui Leo Tolstoi, dar in spatiu; si "Zeii insisi" discuta despre gen si universuri paralele, intr-un mod care rasuna ideile lui Maimonide (1135–1204) in lucrarea sa fundamentala despre filozofia si teologia iudaica, "Ghidul perplexului".

Philip K. Dick

Philip K. Dick (1928–1982) nu a fost numai maestrul SF-ului care a indoit mintea, dar a fost, de asemenea, extrem de priceput in a veni cu titluri atragatoare de atentie pentru munca sa. "Do Androids Dream of Electric Sheep" (adaptat pentru film sub denumirea de Bladerunner), "We can Remember it for You Wholesale" (poate mai bine cunoscut prin titlul sau de film, Total Recall), "A Scanner Darkly" si "Flow My Tears, The Policeman Said" sunt doar cateva exemple. Lucrarile lui Philip K. Dick sunt un exemplu excelent al diferitelor moduri in care tehnologia poate fi utilizata - si abuzata - de societate si de guverne pentru a decide cine - sau ce - este o fiinta umana. Chiar daca Philip K. Dick a murit in urma cu mai mult de treizeci si cinci de ani, science-fiction-ul sau ar putea fi printre cei de care avem nevoie pentru a aborda problemele timpului in care traim.

Octavia Butler

Octavia Butler (1947–2006) este prima doamna incontestabila a fictiunii. Primul scriitor de literatura stiintifico-fantastica care a primit o bursa MacArthur, Butler plaseaza persoanele de culoare si femeile in prim plan intr-un mod care a fost fara precedent in domeniul fictiunii pana in acel moment. Intreband ce inseamna sa fii om, Butler cauta raspunsul in povesti care exploreaza impletirea speciilor, fie ca sunt vampiri modificati genetic ca in "Fledgling", sau copiii fiintelor umane si extraterestrilor, precum in "Lilith's Brood". De asemenea, ea prezice viitorul nostru in romanul distopic "Parable of the Sower", care are loc in 2025. Astazi, la doar cinci ani distanta de momentul romanului, prezicerea lui Butler pare un viitor care ar putea foarte bine sa devina realitate.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram