Cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre albine

matci-neimperecheate

Apicultorul trebuie sa cunoasca albina indeaproape, pentru a-i descoperi nevoile pe care uneori chiar apicultorul trebuie sa le satisfaca. La inceput de drum poate parea imposibil sa intelegi o familie de albine. Cum stii ce nevoi are? Cand trebuie sa aplici un tratament? Par intrebari la care e imposibil sa oferi un raspuns. Cu timpul insa acestea vor fi floare la ureche.

Pentru apicultorii incepatori ne-am decis sa realizam un articol cu lucruri interesante despre albine. Indiferent ca esti interesat sa descoperi mai multe lucruri despre matci neimperecheate sau pur si simplu despre albine in general, acest articol iti va oferi ceea ce cauti.

Lucruri interesante despre albine pe care trebuie sa le cunoasca apicultorii

Intr-o zi obisnuita, o singura albina poate efectua pana la 25 de zboruri, iar orientarea lor depinde foarte mult de soare dar si de diferite puncte de reper pe care si le stabilesc singure.

O albina nu traieste foarte mult timp. Durata sa de viata este de doar 42 de zile, timp in care face aproximativ 250 de zboruri. Toate aceste zboruri aduc in stup o cantitate de doar 10 grame de miere. Pentru aceasta cantitate albina parcurge o distanta de aproximativ 400 km.

Dintr-o intreaga familie de albine, a carui numar de albine depinde de mai multe criterii, nu toate sunt culegatoare. Cel mult 60% dintre albine ies la cules. Cel putin din punct de vedere teoretic, o albina are nevoie de o suta de vieti pentru a culege 1 kg de miere. Asta ar insemna ca trebuie sa faca o distanta similara cu cea a inconjurarii pamantului si sa se foloseasca de pana la 5.000.000 de flori.

Doar intr-un singur zbor, o albina viziteaza pana la 150 de flori. Important de stiut despre florile vizitate de albine intr-un singur zbor este faptul ca nu cerceteaza decat un singur tip de floare.

Viteza de zbor a albinelor este, de asemenea, uimitoare. Acestea pot atinge viteze de pana la 70 km pe ora atunci cand nu au incarcatura. In schimb, dupa ce s-a incarcat cu nectar si polen, viteza sa scade pana la 20 km pe ora.

Pentru a efectua o singura incarcatura, albina are nevoie de minim 15 minute si de cel mult 40 de minute. Atunci cand conditiile meteo sunt favorabile, albinele pot cara o greutate de aproximativ 3/4 din greutatea corpului sau.

Uneori, materialul apicol este obtinut de catre albine chiar si cu pretul vietii. Iar asta deoarece, odata iesite din stup, le asteapta multe pericole. Atat pasarile cat si broastele sunt dusmani naturali ai albinelor. De asemenea, ploile pot ucide albinele cu usurinta.

Omul este considerat principalul dusman natural al albinelor. Prin folosirea produselor pesticide, foarte multe albine sunt ucise anual insusi de mana omului.

De obicei, albinele au o raza actiune de pana la 2 km, distanta la care se deplaseaza pentru a gasi plante melifere. Desigur ca daca stupii sunt pozitionati in apropierea plantelor melifere si vor avea o distanta mai mica de parcurs, recoltele vor fi de asemenea mai bogate.

Apicultura este asadar un domeniu care necesita foarte multa pasiune. Doar cu pasiune un apicultor poate avea rabdarea necesara pentru a ajunge la un nivel inalt. Din pasiune pentru albine a aparut si Apis-Donau.ro, un magazin online special dedicat apicultorilor.