fbpx

Cateva informatii despre cum trebuie sa porti masca de protectie

Masca de protectie a devenit accesoriul obligatoriu pentru fiecare dintre noi. Suntem nevoiti sa o purtam la cumparaturi, in institutiile publice si de multe ori pe strada.

Desi au aparut tot felul de masti de protectie textile, cu modele care mai de care mai interesante, cele mai bune masti sunt tot cele medicinale, certificate ISO, CE si CDA si construite conform cerintelor standardului EN14683. Aceste masti sunt eficiente impotriva a aproape 99% dintre bacterii, sunt confortabile si sunt ieftine ( de pe allinro.com pot fi achizitionate cu 15 lei un pachet)

Purtarea mastii nu este suficienta, insa. Daca vreo eficienta, este bine sa te asiguri ca porti masca cat se poate de corect. Pentru asta, exista o serie de reguli ce trebuie sa fie respectate.

Cum se poarta corect masca?

 1. Inainte de a o atinge, trebuie sa te speli atent pe maini, cu produse ce contin minim 70% alcool;
 2. Dupa ce o scoti din cutie, trebuie sa o verifici cu atentie, pentru a te asigura ca nu exista nicio urma de umezeala si ca nu este gaurita;
 3. Masca se poarta intotdeauna cu fata colorata in afara si cu marginea rigida deasupra nasului;
 4. Utilizarea unei masti medicinale nu trebuie sa dureze mai mult de 4 ore;
 5. Atunci cand vrei sa o scoti de pe fata, trebuie sa te cureti foarte bine cu apa si cu sapun sau cu dezinfectant si sa atingi doar benzile elastice;
 6. Masca se arunca doar in cosul de gunoi, dupa care este necesara spalarea mainilor din nou.

Desi masca faciala poate oferi o senzatie de  siguranta, aceasta siguranta este inexistenta fara masurile esentiale de igiena.

Ce greseli sa nu faci atunci cand porti masca de protectie?

 1. Nu o purta sub barbie sau sub nas, deoarece este total ineficienta!
 2. Nu folosi o masca pe care ai mai folosit-o o data;
 3. Nu atinge masca in momentul in care o porti;
 4. Nu inlatura masca atunci cand stai de vorba cu cineva;
 5. Nu purta masti care nu stau foarte bine la tine pe fata;

Pandemia de Coronavirus este o problema cu care ne confruntam toti si peste care trebuie sa tercem cu totii cu bine. Pentru asta, tot ceea ce avem de facut este sa respectam cateva reguli simple.