Cat de mult ne afecteaza financiar cursul valutar EUR - RON si USD - RON

3 martie 2020

Este evident faptul ca oscilatiile cursului de schimb valutar ii afecteaza semnificativ pe cei care au datorii intr-o valuta (euro sau dolar, desi putem include aici si francul elvetian) in timp ce incaseaza in mod constant venituri in moneda nationala. Daca euro / dolarul se apreciaza fata de leu, evident efortul financiar pentru plata datoriilor este mai mare. Desi de cativa ani cele mai multe credite bancare se acorda in lei, inca exista multe persoane ce platesc rate in valuta. Cand leul se devalorizeaza, sunt principalii afectati, pentru ca simt imediat costul suplimentar prin prisma oscilatiilor de cotatii valutare.

Insa daca nu ai datorii in valuta, nu inseamna ca poti privi cu indiferenta cursul valutar asa cum este el consemnat pe website-uri precum bnr-cursvalutar. Intr-un fel sau altul, orice persoana care traieste in Romania este afectata de oscilatiile monedei RON in raport cu EUR si USD. In primul rand, exista de obicei costuri care se calculeaza in mod direct fata de cursul valutar. Cel mai bun exemplu este cel pentru telefonia mobila si in unele cazuri chiar pentru internet si servicii TV.

Insa ceea ce conteaza cel mai mult este costul altor produse din import, pe care le cumparam din magazine. Acest lucru se vede imediat in preturile produselor cu valori mai mari, de obicei din zona electroIT. Smartphone-urile, componentele PC, tabletele, laptopurile si chiar televizoarele au preturi in unele magazine online actualizate frecvent in functie de cursul leu - dolari in special.

Influenta cursului de schimb care poate fi consultat oricand pe curs-valutarbnr.ro se observa ceva mai greu in cazul produselor alimentare si nealimentare (haine, incaltaminte, accesorii, decoratiuni etc.). Retailerii au in general tendinta de a acoperi aceste pariri de preturi, de a le pregati astfel incat consumatorul final sa nu le perceapa in mod agresiv.

Astfel, renunta o perioada la o parte din marja pentru a tine anumite preturi pe loc, in timp ce alte produse au parte de scumpiri mai insemnate, chiar 15-25%. In cazul produselor cu valoare mica, scumpirile chiar si de zeci de procente nu sunt atat de evidente in cosul general de cumparaturi. Insa, la nivel de perioada mai lunga, evident ca aceste scumpiri se resimt puternic in bugetul consumatorilor. Sa luam spre exemplu un produs alimentar oarecare ce costa 4,99 lei si devine 5,99 lei sau un produs de tip incaltaminte care costa 79 de lei si in colectia noua este propus (aparent ca produs diferit) cu 89 de lei.

Cum ne ferim de devalorizarea leului? Este foarte dificil prin economisire, caci dobanzile bancare sunt destul de mici. Teoretic, depozitele bancare pe termen lung acopera inflatia. Practic, poate fi mai bine sa diversificam, sa investim, sa cautam sa putem banii in functiune in economie. De asemenea, este important sa ne crestem veniturile noi, salarii si alte castiguri.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram