fbpx

Cat de mult conteaza protectia muncii pentru tine?

protectia muncii

Fie ca esti unul dintre angajatii unei anumite afaceri, mai mici sau poate chiar una mare, fie ca esti chiar angajator, cand vine vorba despre protectia muncii trebuie sa fim foarte atenti, din orice pozitie privim subiectul. Cu toate ca responsabilitatea cea mai mare se afla pe umerii angajatorului, totusi si angajatii trebuie sa fie precauti, dar mai ales sa respecte normele in vigoare. Pe langa faptul ca atunci cand ne aflam in timpul programului suntem expusi la diferite pericole, trebuie sa constientizam si faptul ca standardele actuale trebuie sa fie respectate cu sfintenie. 

Cu toate ca uneori tindem sa credem ca suntem in siguranta cu sau fara echipamentele pentru protectia muncii, totusi acest lucru nu este tocmai asa, acestea avand un rol foarte important. Pe langa faptul ca ne protejeaza si ne feresc de eventualele pericole, acestea ofera si un anumit confort. Totodata, trebuie sa fim la curent cu tot ceea ce este de actualitate si sa beneficiem de cele mai calitative materiale destinate protectiei la locul de munca. Fie ca este vorba despre persoane care lucreaza in medii cu adevarat periculoase, sau fie despre persoane care au un job ce nu le supune unor riscuri mari, totusi echipamentele ce au rol de protectie trebuie sa fie purtate, dupa caz, dupa cum normele in vigoare sugereaza. 

Cat de implicat trebuie sa fie angajatorul pentru ca normele de protectia muncii sa fie respectate?

Fara a sta prea mult pe ganduri, raspunsul la aceasta intrebare este unul ce vine de la sine, si anume, angajatorul trebuie sa fie foarte focusat si dedicat respectarii normelor de protectie a muncii. Primul motiv pentru care a fost facuta aceasta afirmatie este reprezentat de faptul ca incazul unui accident, oricat de mic ar fi acesta, angajatorul este cel ce va fi nevoit sa sufere consecintele acestuia. Va fi investigata conduita, daca s-au respectat normele si daca angajatorul si-a pus angajatii la curent cu toate regulile ce necesita sa fie respectate. 

Un alt motiv important pentru ca tot ceea ce tine de protectia in munca sa fie respectat cu sfintenie este reprezentat de partea legala, cea care ii impune angajatorului sa fie in permanenta preocupat de buna desfasurare a activitatii din cadrul firmei sale. Pe langa faptul ca niciun angajator nu doreste sa aiba de a face cu controale in cadrul carora sa fie surprins de anumite nereguli, totusi, prioritatea numarul unu este reprezentata de siguranta angajatilor.