Cat de importanta este baia pentru tine?

Baia a devenit una dintre camerele cheie ale secolului 21. Pregatirea pentru ziua de lucru este un ritual, iar mediul inconjurator este decisiv pentru randamentul zilnic si pentru fericirea individuala. Acelasi lucru se poate spune si despre pregatirile pentru somn, cu cat este mai personala baia, cu atat ai mai multe sanse sa te odihnesti bine.

Cu baia printre secole

Omul modern nu-si mai poate inchipui viata fara baie, aceasta incapere care reprezinta nu numai o necesitate, ci si obisnuinta, relaxare si confort. Astfel, dupa o zi obositoare de munca, a te relaxa intr-o cada inspumata nu poate fi decat un ritual binefacator.

Cu toate acestea, baia a fost destul de controversata de-a lungul timpului. Pe vremea lui Homer – acesta este primul care foloseste termenul scris de baie in “Iliada” –era recunoscuta pasiunea pe care o aratau grecii pentru imbaiat. S-au descoperit ruinele unei bai grecesti inca de pe timpul lui Alexandru Macedon, ceea ce ne confera o imagine clara despre greci si baie, in special despre mobilier baie. Cazile grecesti erau faurite din marmura si aveau o forma de vase largi, iar oamenii stateau in picioare optand in special pentru apa rece, cea calda fiind destinata femeilor.

Un adevarat cult al baii il aveau si romanii. Este cunoscut in acest sens Caligula care-si petrecea zile intregi in baie. Baile in acele timpuri erau ca niste cafenele, aici se intalnea toata crema societatii romane si sepunea tara la cale. Baile romane se mai numeau si terme si aveau marimi impresionante. Ele aveau cate 4 sali, tepidarium, caldarium, laconicum si frigidarium punandu-semare accent pe revigorarea organismului.

De asemenea, trebuie sa amintim si de renumitele bai arabe numite si hammam. Erau preferate bazinele largi, iar baia avea si o componenta religioasa. Astfel, inainte ca un barbat sa intre in moschee trebuia sa intre si sa se spele depacate in hammam. Iar daca sotul ii refuza accesul in hammam sotiei sale, aceasta putea divorta conform legii.

Baia ruseasca este si ea prea bine cunoscuta de sute de ani. La inceput slavii se imbaiau in cazi mari delemn, se biciuiau pe spate cu urzici, iar apoi se aruncau in apa rece. Dar pe langa rolul deigiena, baia ruseasca alunga si spiritele rele, iar rusoaicele au fost primele femei care au avut curajul sa nasca in apa alinandu-si astfel durerile.

Interesant este ca pana in secolele 17-18 Europa Occidentala cunoaste cea mai neagra si mai “nespalata” perioada a sa.Ludovic al XIV-lea s-a imbaiat complet doar de 2 ori in viata sa. Din fericire, la inceputul secolului 19 apar din nou baile publice si se dezvolta industria sapunului. Incetul cu incetul se introduce apa curenta si in casele oamenilor simpli, iar dupa producerea energiei electrice si a incalzirii centrale, fiecare casa incepe sa fie dotata cu cel putin o sala de baie. Vorbim desigur despre viata la oras.

Despre baie in zilele noastre

Am vazut care a fost importanta baii in trecut la diferite popoare, acum haide sa aflam cum vad oamenii secolului 21 baia atat ca proces de igienizare, cat si ca incapere destinata confortului si relaxarii.

Fara doar si poate baia joaca un rol esential in vietile noastre. Dimineata la trezire ne reimprospatam la baie. Dupa o zi obositoare de munca ne relaxam la baie intr-o cada plina cu apa fierbinte si multa spuma. Seara inainte de culcare parcurgem un intreg ritual de igienizare pentru ca somnul sa fie cat mai linistit si odihnitor.

Cand vorbim de omul modern acesta a ajuns la cocluzia ca mobilier baie, de la lavoare pana la piedestale, blaturi si dulapuri, toate joaca un rol esential pentru o stare de confort maxim. Aceasta este capabila sa creeze acel ambient placut mult visat, confort, relaxare, culoare, buna dispozitie, ea reuseste sa te faca sa te simti bine si sa arati bine dupa o vizita la baie.

Un decor reusit al unei bai va fi doar acela care stie sa creeze o legatura intre toate accesoriile pe care le regasesti intr-o baie, sa imbine aspectul estetic cu cel practic, sa-ti ofere posibilitatea de depozitare cat mai ingenioasa, dar sa creeze totodata si o atmosfera intima, romantica si binefacatoare pentru organism.

Iar daca ar fi sa ne luam dupa designeri, in 2016 se poarta baile cu reflexii metalice, piatra naturala, placarile inedite, nuantele neutre si tehnologia avansata, toate avand un scop precis: confortul!