Cat de important este un covor si cum il alegi pe cel potrivit?

Mai sunt la moda covoarele? Multi ar spune ca nu. Cu toate astea, producatorii de covoare de calitate  au vanzari extrem de mari. Exista covoare tesute manual care costa mii de euro sau chiar zeci de mii de euro si chiar daca nu sunt fermecate, creaza adevarate pasiuni. Mergand in istorie, descoperim ca multe culturi au acordat productiei de covoare o atentie maxima. Motivele sunt cat se poate de convingatoare:

  • Covorul este un bun izolant termic;
  • Ofera o senzatie imediata de confort pentru picioare;
  • Daca este tesut manual poate fi o adevarata opera de arta;
  • Este un element estetic ce poate sa schimbe fata unei incaperi.

Faptul ca in prezent nu mai sunt covoare in absolut toate casele este oarecum normal, in conditiile in care au aparut o multime de alte solutii care izoleaza si asigura o estetica placuta in casa. Cu toate astea, ai o multime de motive sa achizitionezi un covor, cele mai importante fiind cel estetic si cel de confort. Oricat de bun izolator termic ar fi parchetul, acesta nu poate sa dea acea senzatie placuta a unui covor moale.

Cum alegi covorul perfect?

Problema apare in momentul in care trebuie sa cumperi un covor. Sunt atat de multe modele, materiale, dimensiuni si preturi incat este aproape imposibil sa iei o decizie imediata.

Daca iti doresti ceva strict estetic, fara a-ti dori sa ai un covor pe care sa il poti revinde ulterior, este bine sa alegi un covor din material sintetic sau din lana, produs in fabrici automatizate. Este ieftin si isi atinge scopul foarte bine. Daca vrei sa investesti in covor, cu scopul de a castiga in timp, poti cauta covoare tesute manual. In Turcia, spre exemplu, este o adevarata arta sa poti tese covoare, iar o astfel de piesa de peste 2 metri patrati necesita ani de munca. Un covor de acest fel poate sa coste cateva mii bune de euro.

Presupunand ca te rezumi la un covor simplu si ieftin, exista cateva criterii de care trebuie sa tii cont:

  • Dimensiunile. In general, nu se mai poarta covoarele uriase, care sa acopere toata incaperea. Masoara camera pentru care vrei covorul si asigura-te ca nu alegi un covor prea mare. Pentru living, spre exemplu, covorul potrivit este cel care poate sa sustina canapeaua si masuta de cafea in acelasi timp.
  • Culorile si modelul. In ultimii ani se poarta foarte mult covoarele simple, insa nu trebuie sa fie un standard de care sa tii cont. Daca ai o incapere minimalista, un covor floral poate sa fie extrem de potrivit, rupand putin rutina.
  • Gradul de pufosenie. Un covor confortabil trebuie sa fie pufos. Cu toate astea, trebuie sa tii cont si de cat de simplu este de curatat. Un covor foarte pufos s-ar putea sa atraga murdaria mai repede, in timp ce unul simplu este mult mai usor de aspirat.
  • Stil de viata. Conteaza? Cu siguranta! Daca esti o persoana foarte ordonata, poti opta pentru covoare albe si foarte pufoase. Daca ai tendinta sa fii dezordonat sau ai copii, cel mai bine este sa mizezi pe covoare mai inchise la culoare, care se spala usor. Motivele sunt evidente.

Ceea ce este cert este ca un covor poate sa fie o achizitie inteligenta, indiferent din ce unghi privesti. Daca nu stii de unde sa incepi atunci cand cauti sa il achizitionezi, iti recomandam https://startdecor.ro. Ai o multime de modele interesante si preturi cel putin decente.