fbpx

Cat de important este modul in care transmite informatii pe cale verbala si cum ne poate ajuta un specialist in logopedie

 

Capacitatea de a vorbi este esentiala in viata oricarei persoane. Prin modul in care transmitem informatiile ajuntam persoanele din jurul nostru sa isi faca o parere despre noi, de aceea este necesar sa avem un vocabular dezvoltat si o dictie corecta.

Care sunt avantajele unei vorbiri corecte?

Cu cat vorbim mai corect, cu atat facem oamenii ce ne asculta sa aiba mai multa incredere in noi, pe desupra, ne sporim propria incredere in sine. Studiile au aratat ca persoanele ce nu au trac in a vorbi in public au stine de sine mai crescuta si nu le este dificil sa isi exprime sentimentele.

La capitolul incredere poti castiga foarte multe prin vorbitul intr-un mod corect, nefiindu-ti teama sa te afirmi publiv. Unul dintre beneficiile aduse de acesta este cresterea creativitatii. Va voi prezenta un  exemplu pentru a sustine acest argument.

De multe ori, cand vine vorba sa vorbim in public, ne facem un discurc, scris, sau in minte, iar, de tot de atatea ori, nu il urmam complet. Avand textul in fata, putem pierde randul, sa citim alt paragraf ce contine o idee complet diferita de cea pe care am inceput-o si atunci, tot discursul se duce pe apa sambetei. In astfel de momente, pentru a putea tine sirul vorbirii fara a ne afecta discursul, este necesar sa fim spontani.

Prin spontaneitate, pe care ajungem sa o folosim foarte des, ajungem sa ne dezvoltam tot mai mult creativitatea.

O buna vorbire, pe langa sporirea increderii, te ajuta sa iti dezvolti personalitatea, sa devii mai autentic si sa castigi respectul oamenilor.

Cum capat greseli in vorbire?

Aceste greseli, de multe ori, sunt capatate din copilarie, din cauza a diversi factori si pentru o buna dezvoltare a personalitati si pentru a avea o viata sociala uimitoare este necesar sa fie corectate din momentul in care au fost observate.

Primele greseli se manifesta de cand incepem sa pronuntam primele sunete, pot fi cauze patologice sau cauzate de factori externi, precum incurajarea copilului in vorbirea gresita pentru amuzamentul parintilor, necorectarea la momentul potrivit a silabelor pronuntate gresit sau din cauza lipsei unei educatii corespunzatoare.

Copiii invata de la parinti si iau exemplul acestora. Daca acestia au un vocabular nedezvoltat, fac greseli in vorbire si in scriere, copilul va prelua aceste deficiente si in viitor va avea o vorbire exact ca cea auzita in familie.

Cum pot corecta aceste greseli?

Daca fiul/ fiica dumneavoastra pronunta gresit anumite sunete, incercati sa il corectati si sa il invatati care este forma corecta. Este indicat sa faceti anumite exercitii pentru pronuntie si respiratie pentru a ii dezvolta capacitatea de a vorbi inca din copilarie. In cazul in care deficientele verbale nu se corecteaza, este necesar sa vizitati un cabinet de logopedie pentru a il evalua.

Un medic logoped va pune un diagnostic si va sugera un plan de tratament pentru a va putea face copilul sa dezvolte un vocabular bogat si corect. Oricare parinte isi doreste ca pruncul sau sa poata transmite informatiile intr-un mod corect, mai ales ca modul in care acesta comunica este foarte important si il va ajuta pe viitor sa isi creeze o identitate si sa se integreze mult mai bine in societate.

De cele mai mutle ori, defientele verbale apar din cauza parintilor si a mediului in care copilul traieste, iar daca sunt corectate la timp nu va fi nevoie de un medic specialist, insa sunt si cazuri in care aceste nereguli sunt patologice si pot fi tratate doar de un medic.

Ce este logopedia?

Logopedia este o stiinta ce se ocupa cu evaluarea, diagnosticarea si tratarea deficientelor verbale. Scopul acesteia este de a corecta greselile din vorbire si de a ajuta la dezvoltarea individului, deoarece, cum am precizat anterior, modul in care transmitem informatii este foarte important in dezvoltarea personala.

Cum decurge un program de tratament efectuat de un medic specializat in logopedie?

Tratamentele sunt efectuate sub forma unui joc, pentru a fi amuzante si pentru a ajuta copilul sa se simta relaxat in timpul sedintelor. De multe ori, specialistii decurg la activitati interactive pentru a ajuta pacientul sa corecteze deficientele.

Copiii invata cel mai bine prin joaca, de aceea exercitiile efectuate de catre medicul specialist trebuie sa fie placute si distractive. Sedintele se realizeaza individual, sau in grup, pentru a ajuta pacientul sa intercationeze si i se pun la dispozitie diferite activitati prin care isi poate dezvolta vocabularul.

Ca printe, pot participa la sedinte impreuna cu fiul/ fiica mea?

Este indicat ca la sedinte sa participe si parintele, in perioada copilariei, acestia urmeaza exemplu parintilor si doresc sa fie alaturi de ei in orice activitate. Copiii mici, aproape in fiecare activitate, isi privesc parintii si asteapta parerea acestora, sa fie felicitati sau certati.

Pe langa faptul ca parintele este un ajutor in plus, acestia trebuia sa ia parte la sedinte si sa se consulte cu medicul specialist pentru a putea urma exemplu acestuia si acasa, pentru o buna dezvoltare a copilului sau.

Implicarea parintelui in tratamentul copilului este necesara pentru o buna desfasurare a sedintelor si pentru rezultate mult mai bune

Este foarte important pentru dezvoltarea noastra personala si pentru integrarea noastra in societate sa putem comunica intr-un mod corect si sa avem un vocabular dezvoltat. Prin cuvintele pe care le pronuntam si prin tonalitatea pe care o folosim influentam persoanele din jurul nostru si le ajutam sa isi creeze o parere despre noi. In anumite meserii este foarte important sa putem transmite informatiile in moduri inedite si sa folosim o tonalitate optima pentru a putea atrage clienti.

In concluzie, orice copil trebuie observat atent in primii ani de viata pentru a ne asigura ca nu dezvolta deficiente in vorbire si pentru a le putea corecta in cazul in care se observa prezenta acestora. Vorbitul este o capacitate esentiala in viata oricarui individ deoarece este principalul mod de a transmite informatii, stari, ganduri, sentimente sau intentii si conteaza intr-o masura foarte mare modul in care o facem, ajutandu-ne sa ne integram in societate si sa ne dezvoltam ca indivizi.