fbpx

Cat costa un semineu pe lemne?

Semineu construit sau gata de montat?

Toamna a sosit, iar iarna nu este nici ea departe, astfel ca o dupa-amiaza friguroasa petrecuta langa un semineu poate fi un vis frumos si, totusi, realizabil. Acest lucru este posibil deoarece tehnologia actuala permite instalarea unei astfel de surse de incalzire si in casele amenajate in stil modern, inclusiv in apartamente.

Cu toate ca semineul este asociat caselor mari si luxoase, datorita modelelor si dimensiunilor variate, aproape oricine isi poate instala un astfel de semineu, la un pret avantajos. Prin urmare, acesta poate fi atat o sursa de incalzire, cat si un element de decor care sa ofere spatiului un design aparte. In functie de stilul de amenajare, poate fi ales un semineu clasic, rustic sau modern.

In prezent, pe piata se gasesc foarte multe variante de seminee pe lemne care sunt realizate astfel incat sa fie gata de montat. In acest fel se evita deranjul si mizeria care pot aparea in cazul in care se construieste de la zero un semineu.

Pentru semineul pe lemne, mai ales unul care este construit de la zero, este necesar si un cos pentru fum, astfel ca acest proces de constructie poate fi unul destul de complex. O varianta mai practica este semineul care necesita doar montarea, acesta fiind un semineu modular prefabricat, pentru care nu mai sunt necesare toate elementele specifice unui semineu construit – placa de baza, focar, cos de evacuare, guri de ventilatie, usi din sticla termorezistenta. Un semineu gata de montat are si un pret mai accesibil.

Costurile de construire a unui semineu pe lemne pot fi destul de ridicate, inca un motiv pentru care semineul gata pentru a fi montat poate fi o solutie alternativa avantajoasa la acele seminee care presupun un pret mai ridicat si un timp mare de executie.

Factori care influenteaza pretul unui semineu pe lemne

Bucuria de a avea un semineu in propria locuinta poate trece de orice bariera, chiar si de cea provocata de intregul proces de construire a unui astfel de sistem de incalzire. Totusi, inainte de a lua aceasta decizie, oamenii ar trebui sa ia in considerare factorii care influenteaza costurile pentru un semineu pe lemne.

Pe langa numeroasele elemente pe care trebuie sa le contina constructia unui semineu cu lemne, costurile totale ale acestuia sunt influentate si de dimensiunea pe care acesta o va avea, precum si din materialele din care este realizat sau calitatea constructiei.

Este de mentionat ca materialele utilizate pentru construirea unui semineu sunt diferite in functie de tipul de combustibil utilizat, de modelul de semineu dorit (modern sau rustic) si chiar de locul in care va fi amplasat – la mijlocul peretelui sau intr-un colt al incaperii. Astfel ca, printre cele mai utilizate materiale sunt otelul, fonta, caramida si piatra. In cazul unui semineu pe lemne cu aspect rustic, cel mai des folosite sunt fonta si caramida.

De asemenea, este important ca acesta sa fie construit numai de persoane avizate si calificate, siguranta, in acest caz, fiind pe primul loc. Un mester priceput, datorita experientei si indemanarii capatate in timp, poate construi seminee, indiferent de dimensiune si amplasare – central sau pe colt – intr-un timp foarte scurt. Acest lucru contribuie si el la costurile finale ale unei lucrari de constructie a semineului.

Pretul semineului – influentat si de design

Stilul in care este amenajata incaperea in care va fi instalat semineul influenteaza si designul acestuia, care ar trebui sa fie complementar.

Pentru un stil modern, semineul poate fi placat cu materiale precum travertin, marmura, ardezie sau chiar sticla, astfel incat acesta sa se integreze perfect intr-o astfel de amenajare. In acest caz pretul final pe care il va avea semineul poate fi destul de mare, comparativ cu folosirea unor materiale cum sunt caramida sau gresia, acestea fiind specifice unei camere decorate in stil clasic sau rustic.

De asemenea, daca semineul este instalat numai din considerente estetice, avand rol decorativ, pretul va fi considerabil mai mic, deoarece in acesta nu poate fi facut focul. In schimb, un semineu functional va avea un pret mai mare.

Materialul utilizat pentru construirea unui semineu poate avea un multiplu rol, atat estetic, dar si unul care tine de rezistenta. Prin urmare, alegerea unor materiale de calitate este extrem de importanta. Motivul? Pe langa aspectul estetic, aceasta influenteaza si eficienta termica a unui semineu, mai ales ca, fiind vorba despre un semineu functional, contributia acestuia in ceea ce priveste incalzirea incaperii si economia la facturile de caldura sunt aspecte ce nu pot fi neglijate.

Avantajele oferite de un semineu in locuinta sunt numeroase. Unul dintre cele mai importante este atmosfera intima pe care o creeaza intr-o incapere – cu ajutorul unui semineu poate fi creat un colt perfect de relaxare. Din fericire, magazinele de specialitate pun la dispozitie mai multe modele de seminee, din categorii de pret diferite, astfel ca oricine poate alege un astfel de obiect pentru casa.