3 carti interzise de-a lungul istoriei

29 noiembrie 2019
Autor:
Felix Culpa SRL

De-a lungul istoriei, cenzura a fost impusa asupra diferitelor lucruri, odata cu aparitia bisericii. Biserica avea puterea de a interzice o serie de carti dintre care multe erau arse. Prima lista a fost intemeiata de Papa Paul al IV-lea care a creat Catalogul Cartilor Interzise pentru a-i proteja pe catolici de ideile controversate. Cu toate acestea, autorii au gasit o modalitate de a le face fata acestor cenzori. Multi au publicat intr-o tara vecina.

Indiferent ca exista motive politice, religioase, sau oricare altele, cartile continua sa fie interzise, extrem de dispretuite sau aspru somate si in prezent. Din punctul meu de vedere, totul este absolut ridicol. Cine spune ca are cineva dreptul de a interzice ideile sau munca altuia? coltulcolectionarului.ro ne prezinta 3 carti interzise de-a lungul istoriei:

  1. Purple Colour / Culoarea purpuriu

„O vad pe Sofia si inca nu inteleg cum de mai traieste. Ii sparsera craniul, ii rupsera coastele. Ii taiara taiat nasul si i-l pusera de-o parte. Ii scoasera un ochi. Se umfla din cap pana in picioare. Limba-i cat mana mea de lunga, ii iesi printre dinti precum o bucata de cauciuc. Nu poate vorbi. Si capata o culoare asemenea vinetei.”

„Culoarea purpuriu”, un roman scris de Alice Walker, descrie viata unei tinere de origine afro-americana, Celie, care ii scrie lui Dumnezeu despre viata sa. Celie este violata de tatal vitreg, batuta de sotul mult mai in varsta decat ea, asadar e singura. Cartea relateaza, prin ochii unei femei afro-americane, cum este viata in inima Sudului. Aceasta a fost interzisa din cauza violentei exagerate exprimata grafic si a ideilor controversate despre relatiile interculturale, despre istoria Africii, despre sexualitatea umana si despre relatia cu Dumnezeu.

  1. I Know Why the Caged Bird Sings / Stiu de ce canta pasarea fara aripi

„Daca pentru o afro-americana din sud maturizarea e un proces dureros, a fi constient de crizele ei e ca si cum te-ai rade pe gat cu un aparat de ras ruginit. Este o insulta inutila”.

Acest roman reprezinta o autobiografie a inceputului vietii scriitoarei Maya Angelou. Acesta releva cum trauma si rasismul pot fi invinse de puterea literaturii si dragostea pentru aceasta. Angelou reuseste sa isi descrie viata de la treisprezece pana la saptesprezece de ani, petrecuta in Stamps Arkansas. La inceput locuia cu fratele ei mai mare, in cele din urma ajungand sa ii fie parinte. De-a lungul romanului se observa mult rasism si violenta, inclusiv viol. Cartea a fost interzisa din cauza scenelor clare de hartuire si ale altor tipuri de abuz sexual precum violenta, homosexualitate si limbajul obscen.

  1. To Kill a Mockingbird / Sa ucizi o pasare cantatoare

„Sa inteleg ca au avut nevoie de un baietel de opt ani ca sa ii aduca cu picioarele pe pamant…asta demonstreaza un lucru si anume faptul ca o cireada de animale salbatice. Acest roman, scris in 1955, de Vladimir Nabokov, analizeaza mintea unei barbat extrem de inteligent, Humbert Humbert. Acesta se dispretuieste, fiind pedofil, avand o obsesie bolnava pentru „nimfe”, fete tinere, in jur de doisprezece ani. Cartea „Lolita” a fost publicata pentru prima data de catre o editura pornografica din Franta dupa ce fusese respinsa de alte patru agentii de publicitate, dar la scurt timp, a fost interzisa in Franta din cauza caracterului obsecen. De asemenea, a fost interzisa si in Africa de Sud, Noua Zeeleanda, Anglia, si Argentina. Cu toate acestea, nu a fost niciodata interzisa cu adevarat in Statele Unite deoarece atunci cand a fost publicata, sexualitatea si viata sexuala a adolescentilor nu constituiau ceva anormal. In orice caz, majoritatea tarilor au somat romanul din cauza prezentarii relatiilor sexuale dintre un copil si un adult.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram