Care sunt principalele situatii in care este nevoie de o coroana dentara?

Coroanele dentare sau dental crowns , asa cum sunt cunoscute in randul vorbitorilor de engleza, sunt printre cele mai comune solutii de restaurare dentara. Acestea se folosesc pentru acoperirea completa a unui dinte deteriorat si pot fi extrem de eficiente din punct de vedere estetic si functional.

Care susnt principalele situatii in care este nevoie de o coroana dentara?

  • Atunci cand dintele este supus unui tratament de canal. Desi de foarte multe ori tratamentele de canal nu duc la coroana dentara, multi medici recomanda o astfel de solutie, deoarece structura dintelui este afectata dupa tratament, iar acesta risca sa se fractureze.
  • Atunci cand dintele este foarte cariat. Daca unul dintre dinti a ajuns sa fie foarte cariat, este posibil sa fie nevoie de o coroana dentara. La fel ca si in cazul tratamentului de canal, o carie poate sa faca dintele fragil, chiar daca nu se ajunge la nerv.
  • Atunci cand dintele este tocit. Exista destul de multi oameni care au obiceiul de a scrasni din dinti. Obiceiul denumit si bruxism duce la tocirea dintilor, sensibilizarea acestora si generarea unui aspect nu tocmai placut. Tocmai de aceea, coroana dentara poate sa fie cea mai buna solutie de restaurare.
  • Atunci cand dintii sunt crapati. Fracturile din zona dintilor pot sa cauzeze dureri in timpul masticatiei si sa creasca riscul de cariere, deoarece bacteriile au acces mult mai usor la partea interioara a dintelui. Tocmai de aceea, tot coroana dentara este cea mai buna solutie.
  • Cand se opteaza pentru implant dentar. Daca la toate celelelate situatii coroana dentara poate fi optionala, in cazul implantului este esentiala. Surubul introdus in gingie pentru a inlocui radacina dintelui trebuie sa fie acoperit cu ceva, iar coroana dentara este singura optiune.

In functie de materialul din care este realizata, de modul in care este introdusa in cavitatea bucala si de modul in care este ingrijita, coroana dentara poate avea o durata de viata de pana la 20 de ani, sau chiar mai mult.

Daca ai probleme cu dintii, asadar, merita sa iei in considerare o astfel de optiune, mai ales ca este din ce in ce mai ieftina si mai atractiva.

Atentie mare la materialul din care este realizata coroana: poate sa fie realizata din material ceramic, zirconiu sau chiar metal.