Care sunt principalele criterii la cumpărarea unui televizor online sau dintr-un magazin fizic

7 mai 2019
Autor:
Ori-cine

Comerțul online în România e în creștere continuă, de la an la an. Lucrurile pe care până de curând nu concepeam să le cumpărăm altfel decât din magazine au ajuns să fie achiziționate online. Printre primele care au făcut „trecerea” de la magazin fizic la online au fost electrocasnicele și electronicele. Așadar, și televizoarele.

 

Cei mai mulți dintre noi avem televizoare acasă și, chiar dacă felul în care le utilizăm s-a mai schimbat, apărând conținutul online difuzat pe televizor, aplicațiile tip Netflix sau HBO Go etc, din când în când trebuie să le schimbăm, fie că sunt prea vechi, fie că vrem să facem un upgrade la un televizor mai bun, mai performant. Când vine vorba, însă, de achiziționarea unui nou televizor, fie că e vorba de unul cumpărat online, fie că e unul dintr-un magazin fizic, trebuie să știm încă dinainte câteva caracteristici care ne interesează, pentru a restrânge varietatea uriașă de modele și de prețuri ale televizoarelor de pe piață.

Televizor online

Alegerea va fi una mai ușoară dacă știm din start ce anume ne dorim și la ce anume ar trebui să fim atenți la achiziția unui televizor online sau din magazin.

 

1. Prețul televizorului

 

Prețul este un criteriu important pentru cei care nu fac parte din Top 300 milionari. Atunci când cumpărăm un televizor online sau fizic, avem de obicei stabilit un buget sub care ne dorim să ne încadrăm. În funcție de bugetul pe care îl avem este recomandat să studiem diferențe de preț la mai mulți furnizori, comparând același produs. În cazul în care deținem un card de cumpărături, recomandabil ar fi un magazin online care acceptă plata în rate fără dobândă.

 

2. Diagonala ecranului

 

După ce am stabilit bugetul, ne putem uita la al doilea cel mai important aspect al unui televizor. Diagonala televizorului trebuie aleasă în funcție de mărimea încăperii în care va fi amplasat și de distanța maximă de la care vom privi la el, pentru a nu ne strica vederea, dar și pentru a putea vedea detaliile cu ușurință.

 

Utilizarea unui televizor cu o diagonală mare într-o cameră care nu permite vizionarea de la distanță corespunzătoare va însemna o percepere calitativă slabă a imaginii chiar dacă avem un televizor online de înaltă rezoluție și fidelitate.

 

Astfel, dacă privim de la o distanță de maximum 2,5 metri, nu avem nevoie de un televizor cu diagonala mai mare de 61 de centimetri. Pe măsură ce crește distanța, crește și diagonala televizorului.

 

Astfel, de la 3 metri avem nevoie de un televizor de 66 cm în diagonală, de la 4 metri de un televizor cu 94 cm, iar de la 5 metri de un televizor cu diagonala de 107 centimetri. Pentru distanțe mai mari, putem cumpăra și televizoare cu diagonala mai mare de atât.

 

3. Rezoluția și rata de refresh

 

Despre rezoluția unui televizor trebuie să știm că există televizoare HD Ready (1366x768 pixeli) și Full HD (1920x1080). Recomandabil ar fi ca, indiferent de diagonala televizorului cumpărat, să căutăm o rezoluție de 1080p, adică o rezoluție de 1920x1080 pixeli, cu imagini afișate în modul progressive, pentru a ne putea bucura de o imagine clară și cu un nivel de detalii superior.

 

Pe lângă rezoluție, orice televizor are ceea ce se numește rata de refresh, adică viteza cu care este afișată imaginea pe ecran: de câte ori pe secundă imaginea de pe ecran este afișată complet.

 

Rata de refresh este măsurată în herți sau hertzi. Astfel, pe piață există televizoare LED cu rate de refresh de 60 Hz, 120 Hz, 240 Hz, 480 Hz, 600 Hz. Un televizor cu o rată de refresh de 120 Hz va afișa o imagine completă de 120 de ori pe secundă. Recomandabil ar fi alegerea unui televizor cu o rată de refresh de minimum 120 Hz.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram