Care este istoria permisului de conducere?

Daca vrei sa conduci un automobil pe drumurile publice, trebuie sa faci o scoala de soferi si pe baza unui examen sa primesti un permis ce iti da acest drept. Nu a fost intotdeauna asa insa. Au fost perioade in care permisul de conducere era oferit la cerere si inca mai exista tari unde acesta se obtine extrem de usor.

Care este istoria permisului de conducere?

Primul permis de conducere folosit vreodata in lume a fost de Karl Benz. Nu era un permis precum cele de astazi, ci un simplu document care ii permitea sa isi foloseasca noua inventie pe strazile din Mannheim.

In afara de Benz, nimeni nu avea permis de conducere, insa destul de multi oameni conduceau. Pana la sfarsitul secolului 19, permisul era o simpla formalitate, fiind oferit pe loc de autoritati. Din 1903 a devenit obligatoriu in Prusia, iar din 1910, in Europa au inceput sa apara examenele auto. Nu toata Europa a aderat la ideea de examen, insa. In Belgia, primul examen pentru obtinerea permisului auto a fost organizat abia in 1977.

In Romania, primele examene auto au aparut in 1907 pe fondul unei cresteri a numarului de automobile in Bucuresti si a ingrijorarii autoritatilor.

Desi primele examene au fost in 1907, abia in 1911 au aparut primele scoli de soferi care ofereau cursuri de pregatire. Cursurile tineau trei luni iar examenul consta intr-o proba de viteza si o proba de franare in caz de urgenta. Era extrem de periculos, in conditiile in care examinatorul arunca in fata automobilului un sac umplut cu paie.

Lucrurile au evoluat incetul cu incetul:

  • Din 1921 incep sa apara legi si limitari de viteza pentru autovehicule;
  • Examenul devine din ce in ce mai dificil si include inclusiv o proba teoretica cu teorie elementara si de mecanica;
  • In 1929, conducerea autoturismelor fara permis de conducere devine infractiune;
  • In 1995 permisul de conducere se transforma dintr-un carnetel de hartie intr-un card din plastic. Forma actuala a permisului insa, este introdusa abia in 2009, fiind una asemanatoare cu cea a permiselor din Uniunea Europeana.

Astazi, examenul auto este ceva mai dificil decat in trecut, insa nu este imposibil. Majoritatea oamenilor conduc si majoritatea au masini, in conditiile in care mobilitatea este esentiala. Ceea ce este important, este sa conducem in deplina siguranta, fara a ne pune in pericol sau a-i pune in pericol pe altii.