Care este diferența dintre fațete și coroane dentare?

2 ianuarie 2021
Autor:
Moon Medical SRL

Fațetele și coroanele dentare sunt tipuri de lucrări protetice folosite pentru restaurarea unui dinte deteriorat sau pentru a ameliora aspectul danturii. 

Fațetele dentare sunt utilizate, în general, pentru a reface sau a îmbunătăți aspectul estetic al dinților. De aceea, sunt în principal aplicate pe dinții vizibili atunci când zâmbim. Fie că este vorba de dinți ce au o poziție sau dimeniuni inestetice, culoare sau formă necorespunzatoare, fațetele dentare sunt soluția ideală pentru a obține un zâmbet perfect. Atenție însă! Fațetele nu trebuie folosite atunci când există distrucții mari ale coroanei dintelui. De asemenea, fațetele dentare nu pot fi utilizate în cazul implanturilor dentare.

Coroanele dentare vă permit să restabiliți forma dintelui și să-i mențineți funcțiile, cum ar fi funcția masticatorie, pronunția corectă a cuvintelor și zâmbetul estetic. Ele reprezintă soluția ideală în cazurile în care coroana dintelui este intens afectată. Cu ajutorul unui pivot radicular, pot fi aplicate chiar și atunci când din dinte nu a mai rămas decât rădăcina. Coroanele dentare, din diverse materiale, sunt folosite alături de implanturile dentare pentru a înlocui dinții pierduți. 

Între cele două tipuri de lucrări protetice există diferențe importante, precum forma lor și zona de acoperire a suprafeței dintelui.

Fațetele dentare sunt niște fâșii subțiri care sunt atașate la partea din față a dintelui. Coroanele sunt micro-proteze sub forma unui capac care acoperă complet întregul dinte.

În plus, fațetele și coroanele dentare necesită metode diferite de preparare a dinților. Prin urmare, este important să înțelegem diferența dintre aceste tratamente pentru a face alegerea corectă.

Cum arată fațetele?

Fațetele dentare sunt niște „plăci” realizate ținând cont de forma naturală și de culoarea dinților pacientului. Prin urmare, dinții restaurați practic nu diferă de dinții vecini.

Grosimea fațetei poate fi de la 0,2 la 1 mm. Ceramica și materialele compozite sunt de obicei preferate pentru fabricarea lor.

Înainte de a instala fațetele, medicul examinează cavitatea bucală. Dacă sunt detectate modificări patologice, este prescris tratamentul necesar dinților și gingiilor.

Fațetele din compozit pot fi instalate într-o singură ședință la medicul dentist. Această procedură constă în îndepartarea prin șlefuire a unui strat subțire de smalț de pe partea din față a dintelui. Apoi,  materialul compozit este aplicat în straturi până la obținerea dimensiunii și formei dorite. La final, se verifică mușcătura și se lustruiește noua fațetă.

Fațetele ceramice necesită mai multe sedințe decât cele compozite. Acest lucru se datorează complexității fabricării structurilor ceramice. Proprietățile mecanice și optice ale acestor fațete sunt apropiate de cele ale smalțului natural al dinților.

Fațetele ceramice se disting prin textura lor translucidă și strălucirea naturală. De aceea, sunt mai scumpe decât cele din compozite.

Ele sunt realizate în laboratorul de tehnică dentară pe baza amprentei primită de la medic, și conform specificațiilor trimise de acesta.

Tratamentul cu fațete ceramice necesită experiență, răbdare și multă atenție din partea medicului. Dacă este corect realizat, rezultatele sunt uimitoare, iar durata de viață este îndelungată.

Ce repară fațetele dentare?

Fațetele dentare sunt utilizate doar în cazul dinților sănătoși sau cu deteriorări minore ale suprafeței. Ele pot fi folosite pentru a:

  • îmbunătăți estetica zâmbetului;
  • reface mici „ciobituri”, atunci cand obturatiile fizionomice nu rezista;
  • ascunde defectele estetice ale dinților.

În plus, indicația pentru instalarea fațetelor este ”măcinarea” rapidă a dintelui și întunecarea smalțului.

Cum este plasată o coroană dentară?

De obicei, coroanele dentare sunt folosite pentru a restabili forma și funcția dinților grav deteriorați. Prin urmare, pentru instalarea lor, se face o prelucrare mai mare a dintelui.

Înainte de a instala coroana, medicul poate recomandă proceduri terapeutice (tratamentul cariilor, rădăcinilor și gingiilor). După tratament, dintele este șlefuit până la grosimea coroanei. Apoi se ia o amprentă a dintelui, pe baza căreia se face o coroană din materialul selectat de pacient.

De obicei, astfel de micro-proteze sunt realizate din metal, ceramică, zirconiu și/sau materiale plastice.

Structura finită este instalată după verificarea preliminară a montajului și a mușcăturii.

Durabilitatea lor depinde în mare măsură de starea dintelui pe care sunt cimentate. Dacă dintele a fost grav deteriorat, este necesară refacerea bontului dentar cu ajutorul unui pivot ce se ancorează în rădăcină.

Coroanele dentare sunt utilizate alături de implanturile dentare pentru a înlocui în totalitate un dinte pierdut. Ele pot fi atașate la implantul dentar prin cimentare sau prin înșurubare. 

Cum să faci alegerea corectă?

Înțelegând la ce servesc coroanele și fațetele dentare, se poate trage o concluzie generală despre diferența dintre ele:

  • fațetele protejează doar fața vizibilă a dintelui, iar coroanele protejează întregul dinte;
  • fațetele sunt utilizate în principal în scopuri estetice la dinții cu defecte minore, iar coroanele - pentru a restabili funcțiile dintelui în cazul deteriorării mari ale țesuturilor dentare;
  • atunci când instalați coroane dentare, este necesară o preparare mai mare a dinților decât atunci când alegeți fațete.

Aceste diferențe vă vor ajuta să faceți alegerea corectă între aceste două opțiuni de tratament. De asemenea, este important să știți și costul acestora.

Costul procedurilor de restaurare depinde de mulți factori, inclusiv de materialul utilizat.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram