fbpx

Cand trebuie sa opresc utilizarea unei anvelope

Una dintre întrebările pe care și le pun șoferii este când ar trebui să arunc anvelopele uzate? Când pot să consider că un pneu și-a terminat durata de viață, fără să risc inutil folosindu-l, dar fără să-l arunc prea devreme? Cu toții ne-am aflat în această situație, iar elementele care ne indică sfârșitul duratei de viață a unei anvelope sunt, pe cât de clare, pe atât de ușor de identificat chiar și de către cei mai puțin pricepuți.

În primul rând, fie că vorbim de anvelope de vara sau de iarnă, cel mai important element care dă informații despre starea cauciucului este uzura benzii de rulare.

Anvelope auto rulate

Evident, cu cât un cauciuc a rulat pe o distanță mai lungă, cu atât banda sa de rulare s-a tocit mai tare. De aceea, un cauciuc trebuie verificat în mod regulat, pentru că, dacă ajunge să se tocească peste limita admisă, nu mai poate să dreneze corect apa de pe suprafața de rulare, producându-se fenomenul de acvaplanare. Iar pneul se consideră a fi tocit, atunci când elementul de siguranță din caneluri, simbolizat pe flancul anvelopei cu inscripția TWI (Tradewear Indicator), ajunge la nivelul suprafeței de contact a benzii de rulare. Atunci, adâncimea atinge valoarea minimă de 1,6 mm.

Un alt element care trebuie să ne pună pe gânduri este vârsta pneului. Chiar dacă nu folosiți mașina des, sau anvelopele nu prezintă defecte vizibile, anii care trec peste ele pot lăsa amprente greu de identificat pentru ochiul unui utilizator obișnuit. Soarele, ploaia și substanțele antiderapante, în cazul setului de anvelope de iarna, lasă inevitabil urme pe cauciucuri.

De aceea, CauciucAuto recomandă ca, după 5 ani de la data fabricației, pneurile să fie verificate de către un specialist. În plus, indiferent de gradul de uzură, este absolut necesar să înlocuiți anvelopele a căror vârstă a depășit 10 ani, pentru că uzura lor poate deveni periculoasă, deși rezultatele pot fi invizibile cu ochiul liber. Exploziile de cauciuc cauzate de un cord îmbătrânit, de exemplu, pot avea loc fără vreun semn prealabil, dacă anvelopa este prea bătrână.