Cand sta copilul in pozitia sezut?

Cand sta copilul in pozitia sezut?

Cresterea este un proces ce trece prin mai multe etape, fiecare copil dezvoltandu-se in propriul ritm iar intrebari de genul : ,,cand se pune copilul in sezut?,, sau, ,,ar trebui pus intre perne?,, nu ar trebui sa existe.
Copilul nu va fi capabil sa stea fara suport in sezut pana cand nu are control asupra capului in totalitate, chiar daca, cu ajutorul unui punct de sprijin copilul poate sta aproape in orice pozitie inca din prima sa zi de viata,.
Capacitatea de a-si controla miscarile si a se concentra asupra lor, cat si tonifierea musculaturii gatului, trunchiului si membrelor sunt importante pentru micut sa invete sa se ridice in fundulet si sa ramana in aceasta pozitie.
Incepand cu aproximativ 4 luni copilul tine capul ridicat in momentul in care sta pe burta, se rostogoleste de pe burta pe spate deoarece gatul si muschii acestuia se dezvolta rapid.
La 5 luni constientizeaza prezenta picioruselor, incepe a pedala si a se joaca cu acestea, se rostogoleste in ambele parti.
Incepand cu 6 luni muta jucariile dintr-o mana intr-alta, incearca sa ajunga la pozitia sezut in unul din brate si cade pe celalalt brat. Pus la aceasta varsta poate sta in sezut dar va fi inca arcuit de spate ceea ce inseamna ca coloana lui vertebrala nu este pregatita pentru aceasta pozitie.
Intre 6-8 luni copilul isi antreneaza atat ridicarea cat si mentinerea in sezut plus multe alte miscari precum tararea, batutul din palme, etc. iar dorinta lui de invatare si folosire a obiectelor din jurul lui, este tot mare.

Este necesar consult medical in cazul in care se constata ca:
– la varsta de 6 luni: nu-si poate tine capul, nu-si foloseste ambele maini, nu reactioneaza la zgomote, nu reactioneaza sau reactioneaza slab la prezenta persoanelor;
– la varsta de 9 luni: nu reuseste sa stea singur in sezut;
– la 18 luni: nu poate merge, nu poate alerga;
– la 2 ani: nu-si poate coordona miscarile sau nu intelege ordine usoare;
– la 3 ani: nu vorbeste sau are tulburari de mers.
Cabinetului de recuperare medicala KinetoStars Med ofera servicii de fizioterapie, kinetoterapie, decompresie vertebrala (elongatii vertebrale) si masaj sub stricta supraveghere a personalului specializat.
Cabinetul de recuperare medicala KinetoStars Med va asteapta de luni pana sambata intre orele 09.00-20.30. Pentru programari puteti apela numarul de telefon 0736.090.210. Pentru intrebari si nelamuriri ne puteti scrie pe chat-ul disponibil 24/24 pe site-ul kinetostarsmed unde dna dr fiziokinetoterapeut Petcu Raluca va va raspunde in cel mai scurt timp.