Cand se recomanda unui pacient o investigatie DEXA?

21 octombrie 2021
Autor:
Suits Advertising

DEXA sau osteodensitometrie este o investigatie ce se foloseste frecvent de catre cadrele medicale pentru a se face evaluarea densitatii sistemului osos. Multi pacienti se declara foarte multumiti de acest control, intrucat nu e dureros si iti poate salva viata!

Ce presupune investigatia de tip DEXA?

In general, DEXA este simpla investigatie in care pacientul este supus unui numar infim de radiatii comparativ cu cantitatea de radiatii emanata in alte tipuri de radiografii. Principalele zone in care aceasta investigatie a oaselor este efectuata are in prim plan  doua regiuni invecinate: soldul si coloana vertebrala. Chiar daca afectiunea numita osteoporoza afecteaza integul schelet osos, aceasta procedura realizata doar intr-o zona poate identifica prezenta bolii pentru toate regiunile anatomice.
dexa
Osteodensitometrie este cunoscuta ca fiind o investigatie imagistica foarte performanta, care utilizeaza in principal radiatii X, pentru a determina densitatea si rezistenta osoasa. Astfel, investigatia este neinvaziva, nedureroasa si nu necesita injectii. Pacientul se poate comporta normal in ziua examinarii si poate manca necesarul de care are nevoie.

Dupa administrarea unei substante de contrast (pentru urografie, tomografie computerizata, tranzit baritat, rezonanta magnetica etc.), se recomanda sa treaca cel putin 3 saptamani de la procedura respectiva. Cadrele medicale ca investigatia sa nu se realizeze pentru femeile insarcinate.

Cat de importanta este aceasta examinare pentru sanatatea totala a pacientului?

Investigatia DEXA nu doar ca te poate ajuta cand vine vorba de santatea ta prin prevenirea bolii, dar daca activezi in domeniul sportului, iti poate salva chiar cariera. Pe scurt, aceasta examinare se poate dovedi a fi mai mult decat buna. Prin intermediul unui astfel de control poti vedea care este procentajul de masa musculara din corp.

DEXA nu doar ca este foarte utila intr-un cadru medical, dar aceasta este procedeul prin care se poate depista daca un pacient va avea de a face cu osteoporoza. Controlul se poate realiza extrem de repede si nu este dureros. Pacientii trebuie sa puna sanatatea pe primul loc! Procedura nu este dureroasa. Urmeaza indicatiile medicului specialist!

De ce este important sa te prezinti la acest control?

Daca suporti dureri care par ca nu se mai termina si devin insuportabile, nu astepta sa treaca de la sine! Poti sa mergi la un control preventiv si sa te prezinti intr-un cabinet specializat pentru mai multe detalii. Sigur nu-ti doresti sa apara complicatii care pot duce la dureri mult mai grave si costuri mult mai mari.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram