Cand sa schimbi anvelopele de vara?

Cauciucurile sunt o componenta importanta si indespensabila pentru orice autoturism, iar starea lor influenteaza siguranta si calitatea condusului. De aceea este important sa analizati cu atentie starea anvelopelor inainte de a pleca la drum, in special atunci cand doriti sa plecati in vancata si veti parcurge km multi, pentru a fi siguri ca nu va supuneti la riscuri inutile. Daca depistati urmatoarele lucruri la setul de anvelope pe care il aveti montat pe masina, va recomandam sa montati anvelope noi pentru a putea conduce in siguranta.

  • uzura neuniforma

Daca depistati o uzura neuniforma pe banda de rulare, pe interiorul sau exteriorul anvelopei, inseamna ca sistemul de directie este defect si anvelopele s-au uzat neuniform. Trebuie in acest caz sa reparati sistemul de directie si sa montati anvelope noi, astfel incat masina sa nu traga intr-o directie si sa pastreze drumul. De asemenea, poate sa fie situatia unei presiuni prea ridicate, uzandu-se doar mijlocul benzii de rulare mai intens, sau o presiune scazuta, uzandu-se intens marginile anvelopei.

  • uzura intensa

Limita minima de uzura stipulata de codul rutier in prezent este 1.6 mm din profilul anvelopei. Sub acel prag sunteti susceptibili de amenda si suspendarea talonului, fiind obligati sa montati anvelope noi. Trebuie sa tineti cont ca performanta anvelopelor este redusa considerabil atunci cand sunt uzate intens si se recomanda sa montati anvelope vara noi.

  • socuri mecanice

In timp, datorita condusului pe drumuri accidentate sau a neatentie, anvelopele pot suferi socuri mecanice sau taieturi de la borduri/pietre/etc. Acestea se manifesta prin galme sau rupturi pe flancul anvelopei si se observa in special atunci cand cauciucul ruleaza cu presiune.

  • tipul de profil

Legislatia auto in vigoare stipuleaza ca trebuie sa rulati cu acelasi profil de anvelope pe o axa a masinii. In cazul in care aveti masina cu tractiune integrala, este necesar sa aveti acelasi profil de anvelope pe toate cele 4 roti ale masinii, cu acelasi grad de uzura. Daca aveti profile diferite sau inaltimi diferite, diferentialul masinii poate considera asta ca fiind o diferenta de teren si se uzeaza mai intens in timp.

Prin urmare, exista o serie de aspecte la care sa fiti atenti atunci cand doriti sa montati vechiul set de cauciucuri online pe masina. Daca depistati uzura intensa, neuniforma sau socuri mecanice, este necesat sa schimbati setul de anvelope auto