Cand nu esti obligat sa porti centura de siguranta?

3 august 2017
Autor:
Suits Advertising

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care soferii sunt amendati de catre politie este faptul ca nu poarta centura de siguranta. In ultimul timp, romanii parca au inceput sa isi faca un obicei din a purta centura de siguranta, lucru care nu poate decat sa ne bucure. Sa nu uitam, centura de siguranta nu doar ca ne scapa de o amenda contraventionala iar purtarea ei este obligatorie prin lege, dar ea a fost creata pentru a salva vieti.

De ce trebuie sa porti centura de siguranta pentru a evita tractarea auto?

Auzim nenumarate motive de la cei care vor sa incalce regula purtarii centurii de siguranta: fie ca este incomoda, fie ca a uitat sau ca circula cu viteza mica si nu este nevoie. Motive sunt destule. Dar in conditiile in care si o viteza relativ mica poate sa provoace daune masinii in cazul unui impact astfel incat sa fii nevoit sa apelezi la tractari auto Bucuresti pentru a iti tracta masina, atunci este clar ca ai nevoie, pentru siguranta ta, de purtarea centurii in mod permanent atunci cand esti la volan sau chiar ca pasager.
In plus, in trafic ne putem confrunta cu fel si fel de situatii, si oricat de mult de bazam pe noi si pe masina, situatiile periculoase pot fi generate si de catre alti participanti. Nepurtarea centurii de siguranta se amendeaza cu doua sau trei puncte amenda. Maximul aplicat poate fi de aproximativ 435 de lei. Exista insa si situatii expres mentionate de lege in care purtarea centurii de nu este obligatorie. Iata categoriile care sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranta confirm Regulamentului de aplicare a Codului Rutier

Nu sunt obligati sa poarte centura de siguranta: conducatorii auto care stationeaza, conducatorii care executa manevra de mers inapoi, femeile insarcinate. De asemenea sunt exceptati de la purtarea centurii de siguranta conducatorii de taxi atunci cand transporta pasageri, instructorii auto atunci cand prgatesc elevi, exmaminatorii atunci cand se desfasoara un examen pentru obtinerea permisului de conducere, dar si persoanele care detin un certificat medical care atesta faptul ca nu este indicat sa poarte centura de siguranta.

Printre afectiunile care va scutesc de purtarea centurii de siguranta, enumeram: probleme abdominale, ciroza hepatica sau alte afectiuni hpatice, operatii toracice in stadiu postoperator, afectiuni ale sanului, afectiuni cardiovasculare, etc. Atunci cand aveti o astfel de problema care va impiedica sa purtati centura de siguranta trebuie sa va prezentati la medicul de familie care va va elibera o adeverinta in acest sens. In momentul in care sunteti oprit de catr organele de politie, pe langa actele masinii si actele de identificare, veti prezenta si aceasta adeverinta care va scuteste de obligatia de a purta centura de siguranta in baza afectiunii pe care o aveti.

Lipsa acestei adeverinte determina sanctionarea contraventionala pentru nepurtarea centurii de siguranta, chiar daca aveti afectiunile respective.

Pentru a nu fi amendat contraventional, trebuie sa demonstrati cu documente faptul ca aveti o problema care va impiedica sa purtati centura de siguranta. Nu uitati, centura de siguranta salveaza vieti! Faceti-va un obicei ca inainte sa porniti la drum, sa o purtati intotdeauna.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram