Cand este recomandat sa faci o mamoplastie si la ce riscuri te expui?

6 februarie 2013
Autor:
dowmedia08

Ce este mamoplastia de reductie si cand se recomanda

Mamoplastia de reductie este interventia chirurgicala prin care se realizeaza micsorarea sanilor. De obicei, aceasta poate fi insotita de mamoplastia de ascensionare (operatie de ridicare a sanilor, care poate fi realizata si independent de cea de reductie). Interventia consta in indepartarea excesului de grasime, piele si tesut glandular si uneori implica si remodelarea zonei areolo-mamare.

Operatia se recomanda femeilor care se confrunta cu urmatoarele probleme: modificarea formei, volumului sau aspectului sanilor; dureri de spate, gat, umar, brate sau greutate in respiratie provocate de greutatea sanilor; iritatia sau depigmentarea pielii in zona santului submamar (zona de sub sani); discomfort psihic, scaderea increderii in sine, cauzate de marimea sanilor, probleme in gasirea unei vestimentatii adecvate; dificultate in practicarea unui sport, determinata de greutatea sanilor.

Mamoplastia de reductie trebuie sa se realizeze cand femeile au atins maturitatea in dezvoltarea sanilor si intentioneaza sa nu mai aiba copii, deoarece sarcina si alaptarea pot influenta marimea sanilor, ca urmare a schimbarilor hormonale care se produc in aceasta perioada. De asemenea, o astfel de interventie poate afecta capacitatea de alaptare. Este indicat ca operatia sa se realizeze la cel putin 6-10 luni dupa intreruperea alaptarii. In cazuri exceptionale, interventia se poate realiza si in cazul femeilor tinere, care se confrunta cu probleme de sanatate sau complexe foarte mari inca din perioada adolescentei.

Femeile care urmeaza sa apeleze la aceasta procedura trebuie sa renunte la fumat, consumul de anticonceptionale cu cel putin o luna inainte, medicamente antiinflamatorii si expunerea la soare/solar cu 2 saptamani inainte, iar medicul trebuie informat cu privire la orice problema medicala si tratament medicamentos pe care l-a urmat pacienta in perioada preoperatorie.

Cu ce riscuri te poti confrunta dupa micsorarea sanilor?

Problemele de sanatate care pot aparea dupa mamoplastia de reductie depind foarte mult de capacitatea de vindecare a organismului si de greutatea corpului. La scurt timp dupa interventie, este foarte posibil sa observi deshidratarea pielii, amortirea mameloanelor, mancarimi in zona de incizie si tumefiere a sanului sau hipersensibilitatea mameloanelor.
Exista insa si numeroase probleme medicale mai grave cu care te poti confrunta. “In urma mamoplastiei de reductie, pot aparea infectii la nivelul sanului, probleme care tin de circulatia sangelui (hemoragii, hematoame, aparitia cheagurilor), necroza tesutului adipos sau chiar deschiderea plagii (cu o incidenta mai ridicata in cazul femeilor obeze). De aceea, este extrem de importanta tinerea sub observatie a pacientei pe o perioada de cateva luni de la interventie si examinarea atenta a evolutiei tesutului mamar. Ecografia mamara sau mamografia (in functie de varsta pacientei) sunt investigatii obligatorii inainte de interventia chirurgicala, pentru a ne asigura ca nu sunt si altfel de probleme la nivelul sanilor si in primul rand pentru a exclude un cancer mamar”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiințe medicale, in cadrul Donna Medical Center.

In ce situatii poti apela la o operatie de marire a sanilor?

Operatia de marire a sanilor (mamoplastia de augmentare) este aleasa de multe ori de femeile care se confrunta cu complexe cauzate de dimensiunile mici ale acestora. Insa interventia se poate realiza si in cazul persoanelor cu probleme medicale legate de hipodezvoltarea sanilor, asimetria, modificari semnificative ale tesutului in urma unor diete excesive sau ca urmare a alaptarii repetate pe o perioada scurta de timp. De asemenea, mamoplastia de augmentare este o interventie la care pot apela femeile care au suferit de curand o mastectomie (indepartare partiala sau totala a sanului, de obicei ca forma de tratament a cancerului mamar).

Riscurile interventiei

Complicatiile care pot aparea dupa operatie sunt legate in principal de modul in care organismul accepta implantul mamar. Astfel, te poti confrunta cu hipo sau hipersensibilitate in zona si cu aparitia hematoamelor si a infectiilor, in special in zona inciziei. Uneori poate aparea un tesut fibros in jurul protezei, care sa determine strangerea si micsorarea sanului (fenomen numit contractura capsulara). Alteori implantul mamar se poate deplasa sau se poate chiar sparge.

De-a lungul timpului, apar modificari in organism care vor ajunge sa influenteze si aspectul sanilor si pozitia implantului. “Dupa cativa ani de la introducerea implantului, se poate constata aparitia contracturii capsulare, asimetria sau schimbarea formei sanilor, motiv pentru care pacienta va trebui sa mearga la consultatii periodice pentru a verifica modul in care implantul a afectat sanatatea sanilor. De asemenea, orice investigatie imagistica care se va face asupra sanilor dupa interventie va necesita atentie sporita, prezenta protezelor mamare ingreunand de multe ori rezultatele ecografiilor mamare sau ale mamografiilor”, a detaliat Dr. Elena Claudia Teodorescu.

Despre Donna Medical Center

Donna Medical Center este o clinica dedicata sanatatii femeilor specializata in depistarea cancerului mamar, precum si in diagnosticarea afectiunilor ginecologice si endocrinologice.

Donna Medical Center este localizat in cladirea ILION din Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti. Programari online pe site-ul Donna sau telefonic 021/252.32.32, 021/252.32.33, 0374.080.008.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram