Când este necesar să apelezi la serviciile unui logoped pentru copii

logoped

Foarte mulți micuți se confruntă cu tulburări de limbaj. Mulți își corectează singuri, în timp, aceste probleme, în timp ce alții au nevoie de sprijinul unui logoped.

Un logoped pentru copii este un psiholog care are abilitățile necesare lucrului cu cei mici. El poate să descopere problemele și să ajute în tratarea lor, utilizând diverse metode – de la cele ce presupun corectarea respirației, la cele menite să înlăture neîncrederea și sentimentul de inferioritate.

Cum îți dai seama că trebuie să apelezi la un logoped pentru copii?

Foarte mulți părinți cred că problemele de limbaj ale copilului se vor rezolva de la sine. Dar, după ce timpul le demonstrează contrariul și observă că micuțul este tot mai retras, încep să se întrebe dacă este sau nu momentul să apeleze la ajutorul unui specialist.

Este important de știut faptul că, cu cât sunt mai repede descoperite și tratate aceste tulburări, cu atât rezultatele vor apărea mai repede.

Se recomandă apelarea la serviciile unui logoped pentru copii în următoarele situații:

  • copilul de până în doi anișori nu răspunde la sunete și nu acordă atenție persoanelor din jurul lui, iar cuvintele pe care le utilizează pentru a-și comunica nevoile sunt foarte puține;
  • copilul folosește mai multe cuvinte însă nu poate să le aranjeze în propoziții;
  • copilul nu reacționează la „comenzi” verbale simple, nu răspunde la întrebări sau răspunde prin repetarea unei părți din întrebare;
  • copilul, deși mare, nu are un vocabular dezvoltat (pare că nu a mai învățat cuvinte noi);
  • copilul pronunță sunetele greșit, le omite sau le înlocuiește.

În ce constă o ședință de logopedie pentru copii?

O ședință de terapie logopedică durează, de regulă, între 30 și 40 de minute. Aceasta are loc fie în cabinetul logopedului, fie la domiciliul pacientului – mai nou existând și posibilitatea apelării la serviciile unui logoped la domiciliu.

În prima vizită se va analiza atât limbajul, cât și întreaga personalitate a copilului, stabilindu-se, astfel, diagnosticul. Apoi, în următoarele ședințe, pacientul va fi implicat în diverse activități specifice vârstei lui, cum ar fi repetarea unor silabe, cuvinte etc.

Logopedia prin jocuri și exerciții este cea care oferă cele mai bune rezultate în cazul celor mici. Aceștia își pot corecta problemele de limbaj prin intermediul unor jocuri educative, a puzzle-urilor, prin rezolvarea unor fișe, alcătuirea de propoziții cu ajutorul imaginilor și prin alte activități distractive și interesante.

Pentru ca rezultatele să apară cât mai repede este recomandat ca, pe lângă cele două vizite săptămânale la logoped, să se exerseze și zilnic, acasă.

Astfel, un rol important îl au și părinții care trebuie să manifeste atât răbdare, cât și un interes crescut pentru respectarea programului terapeutic.

Ce trebuie să iei în calcul atunci când cauți un logoped bun în București?

Nu doar în București, ci în orice oraș dezvoltat există un număr mare de specialiști în logopedie. Acest lucru poate pune în dificultate orice părinte care dorește tot ce este mai bun pentru micuțul său.

Pentru a face cea mai bună alegere, este recomandat să se caute un specialist care are deja experiență și a ajutat mai mulți copii să-și rezolve diferite probleme de limbaj.

Chiar dacă tarifele vor fi puțin mai mari, rezultatele vor apărea mai repede deoarece acesta are deja consolidate abilitățile necesare pentru comunicarea cu cei mici și îi va fi mai ușor să personalizeze fiecare ședință în funcție de nevoile individuale ale pacientului.