fbpx

Cand ar trebui sa faci o consultatie de gastroenterologie?

gastroenterologie

Nevoia unui consult de gastroenterologie

In cazul unor dureri sau arsuri la stomac (ce tin de gastroenterologie) majoritatea oamenilor tind sa ceara sfatul farmacistilor care de cele mai multe ori le si acorda medicamentatia corecta, insa mai exista si acea categorie de oameni care iau medicamente fara prescriptie, auzind de la pseudo-specialisti, sau, chiar si mai grav, ce cred ei de ca ar fi bine insa fara a se documenta inainte.
Aceasta a doua categorie, a oamenilor care nici macar nu cer parerea farmacistilor sunt extrem de predispusi la agravarea simptomelor sau chiar la dezvoltarea de patologii grave, lucru ce necesita un consult de gastroenterologie imediat.

gastroenterologie

Cele mai comune simptome ce tin de gastroenterologie

In general, simptomele care ar trebui sa va duca cu gandul la o programare la un consult de gastroenterologie sunt lipsite de importanta in randul oamenilor, fapt ce indica o educatie medicala slaba. Cateva feluri de manofestare a simptomatlogiei sunt:

  • Durerile de cap, senzatia de oboseala, unghiile fragile sau chiar caderea parului (pot indica lipsa de fier din organism);
  • Dificultati la inghitire (fie ca este vorba despre alimente, fie ca este vorba despre simpla apa, pot indica un posibil cancer esofagian);
  • Ingrasarea sau slabirea intr-un interval foarte scurt de timp pot indica de asemenea o posibila problema legata de sistemul digestv, lucru care ar trebui sa ne propuna vizita la medicul de gastroenterologie ca fiind o solutie viabila.

Ce este de fapt acest domeniu numit gastroenterologie

Academic vorbind, specialitatea medicala cu numele de gastroenterologie care are ca scop prevenirea, diagnosticarea si tratarea patologiilor asociate cu tubul digestiv si cu organele anexe (stomac, duoden, pancres, ficat, colon, etc.).

Practic vorbind, gastroenterologia in ochii indivizilor de rand se raporteaza doar la tratarea bolilor grave, cauzate din pacate preponderent de administrarea defectuoasa a medicamentelor pentru simptome considerate minore. Tocmai din aceasta cauza, simptomele revin de cele mai multe ori asociate si cu patologii mai grave, lucru ce le genereaza medicilor specialisti pacientei „pe banda rulanta”.

Boli ce tin de gastroeneterologie

Cateva din bolile afiliate acestei ramuri medicale numite gastroenterologie sunt:

  • Boala refluxului gastroesofagian (refluxul acidului clorgidric si al sucului gastric in esofag este cel mai clar indicator al acestei patologii);
  • Adenomul hepatic (caracterizat prin aparitia unei tumori benigne in zona ficatului);
  • Cancer esofagian (celule anormale cresc in zona esofagului constituind tumori);
  • Ciroza hepatica (reprezinta stadiul terminal si ireversibil al unor patologii la ficat; distruge in masa tesutul ficatului);
  • Gastrita (principalele simptome sunt balonarea, varsaturile si durerile si arsurile interne, toate cauzate de o inflamatie la nivelul a mucoasei stomacului).