“Calarasi – ECOmunitatea ta” sustine colectarea selectiva in municipiul Calarasi

16 decembrie 2013

Astazi a avut loc lansarea oficiala a proiectului “Calarasi - ECOmunitatea ta”, proiect pilot de colectare selectiva a deseurilor din municipiului Calarasi, implementat in perioada noiembrie 2013 – noiembrie 2014 de asociatia ViitorPlus. Proiectul isi propune atat cresterea gradului de constientizare a cetatenilor cu privire la necesitatea reciclarii deseurilor, cat si oferirea unor instrumente ajutatoare in vederea cresterii cantitatii de deseuri colectate selectiv. In acest scop a fost creata Harta Reciclarii Calarasi, in format tiparit si online, un instrument util pentru indentificarea centrelor specializate in colectarea reciclabilelor si a magazinelor prevazute cu recipiente de colectare selectiva a diverselor tipuri de deseuri reciclabile. In acelasi timp, va fi testat un nou sistem de colectare selectiva direct din scara de bloc, intr-un grup pilot de 20 de scari.

“ViitorPlus deruleaza proiecte de impadurire si de educatie ecologica in judetul Calarasi din anul 2008. De-a lungul timpului, am observat ca au existat incercari de a colecta selectiv deseurile cu ajutorul unor pubele stradale, dar acestea au fost retrase din diferite motive, cum ar fi faptul ca se fura din containere si ca se aruncau in ele deseuri care nu pot fi reciclate. Stim, de asemenea, ca a fost inchisa groapa de gunoi a orasului, ceea ce a generat o crestere a tarifului serviciului de salubrizare. De aceea, colectarea locala a unor cantitati mari de deseuri reciclabile, ar duce, in timp, la reducea costurilor totale de transport al gunoiului. In acest context, ViitorPlus propune un proiect pilot de colectarea selectiva a hartiei, plasticului si metalului direct din scara a 20 de blocuri. Speram ca acest sistem sa aiba succes si sa devina un exemplu de buna practica, usor de replicat la nivelul intregului oras.”, a declarat Adina Gorneanu, coordonatorul proiectului “Calarasi – ECOmunitatea ta”.

In perioada premergatoare lansarii proiectului, au fost alese, cu sprijinul Primariei Calarasi, cele 20 de scari de bloc ce fac parte din noul sistem pilot de colectare selectiva. Odata cu lansarea “Calarasi – ECOmunitatea ta”, reprezentantii proiectului vor incepe amplasarea in scarile de bloc a recipientelor de colectare a hartiei, plasticului, metalului si a afiselor cu regulile unei colectari selective corecte. Locatarii isi vor alege un responsabil care, pe masura ce recipientele se vor umple, se va ocupa de depozitarea temporara a deseurilor (in boxe sau uscatorii) si de mentinere a legaturii cu depozitele colectoare, care vor veni sa ridice deseurile. Se va tine evidenta cantitatilor colectate, iar banii incasati pe deseuri vor reprezenta o sursa de venit pentru responsabil sau pentru scara de bloc. Astazi, se da startul si concursului de colectare selectiva la care participa blocurile inscrise in proiect. Blocurile care in perioada 16 decembrie 2013 – 16 martie 2014 strang cele mai mari cantitati de deseuri, primesc 3 premii in bani pentru dotarea blocului, de exemplu: montarea de senzori pentru lumina si becuri economice, infrumusetarea gradinii blocului si montarea de banci.

Harta Reciclarii este un instrument util pentru identificarea locurilor in care pot fi lasate diferitele tipuri de deseuri reciclabile. Implementata in ultimii 2 ani pentru orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, acum, Harta Reciclarii exista si pentru municipiul Calarasi. Pe Harta Reciclarii Calarasi puteti gasi depozitele de colectare si magazinele cu pubele speciale de colectare selectiva, pentru mai multe tipuri de reciclabile: hartie si carton, plastic, metale feroase si neferoase, doze de aluminiu, deseuri electrice, electronice si electrocasnice, becuri, baterii, telefoane si ulei auto. De asemenea, ea cuprinde informatii despre cum se colecteaza corect mai multe tipuri de deseuri reciclabile. Vor fi distribuite 900 de astfel de harti, tiparite pe hartie reciclata. Harta Reciclarii Calarasi poate fi consultata si online pe hartareciclarii(punct)ro.

Reprezentantii proiectului vor monitoriza constant modul de functionare al sistemului pilot de colectare selectiva, pana in luna noiembrie a anului 2014. La final se va analiza eficienta acestui nou sistem de colectare, iar rezultatele vor arata daca este un sistem care merita sa fie preluat si de alte blocuri din municipiul Calarasi.

***
Despre ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila
ViitorPlus este o organizatie nonprofit care deruleaza din 2006 proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite judete ale tarii precum, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman sau in Bucuresti. Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizatiei, care au primit premii in cadrul mai multor editii ale \"Galei Societatii Civile\", sunt \"Adopta un copac!\", \"Atelierul de panza\", \"Recicleta\" si \"Valea Teleajenului Ecomunitatea ta!\".

Despre Tara lui Andrei
Tara lui Andrei sustine proiecte inspirand comunitatile din Romania sa intre in actiune si sa-si schimbe viata in domenii cheie: crearea de locuri de munca, acces la educatie non-formala si cultivarea spiritului civic. Valorile Tarii lui Andrei sunt spiritul civic, spiritul de intreprinzator, educatia (non-formala) si inovatia.
Tara lui Andrei este o mare comunitate orientata catre solutii, o comunitate a celor care nu se dau inapoi de la a lupta pentru a-si transforma initiativele in realitate. Cetatenii Tarii lui Andrei sunt oamenii cu spirit de lider, orientati catre solutii.

Despre OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Gaze si Energie, Rafinare si Marketing. Grupul si-a consolidat pozitia pe piata petroliera din sud-estul Europei in urma unui amplu proces de modernizare si eficientizare, pentru a carui implementare au fost realizate investitii de peste 8,8 miliarde euro in ultimii opt ani.

Din 2007, Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. Compania a alocat peste 30 de milioane de Euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. Tara lui Andrei este principala noastra platforma de investitie in comunitate prin care ne propunem sa generam valoare economica si sociala prin finantari si transfer de expertiza in vederea sustineri initiativelor antreprenoriale. Petrom este semnatar al UN Global Compact.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram