Cadouri primite de catre presedinti

Produse teleshopping

Dacă, în general, atunci când alegem cadouri pentru cei apropiați, ne străduim ca acestea să fie cât mai potrivite și utile persoanei respective, să îi producă bucurie și să îi transmită ceva din punctul de vedere al relaționării cu noi, fie că alegem să plusăm pe aspectul simbolic (flori, aranjamente decorative expresive) sau pe cel practic (aparat popcorn, aparat de facut tigari , vezi mai multe idei pe  http://tentant.ro/), în lumea înaltă, a diplomației, lucrurile se pare că stau cu totul diferit. În acest context, cadourile capătă o altă conotație. Ele nu sunt destinate, de cele mai multe ori, uzului personal, ci sunt încărcate de o semnificație simbolică (benignă dar, uneori și malignă…), sunt, de fapt, cadouri-statement, cadouri care poartă cu sine o declarație, în majoritatea cazurilor, politică.

Iată, în cele ce urmează, câteva exemple de asemenea cadouri excentrice, la nivel înalt!

  • În anul 2013, președintele Franței, Hollande, s-a trezit cadorisit cu o cămilă făcută cadou de oficialii republicii Mali, unde se afla în vizită.
  • Hillary Clinton, la întâlnirea cu ministrul rus de externe, Lavrov, i-a oferit acestuia, cu zâmbetul pe buze, în semn de conciliere a tensionatelor relații dintre SUA și Rusia, o cutie galbenă cu buton declanșator roșu, pe care scria, în engleză și rusă cuvântul: resetare.
  • Barack Obama, în 2009, a primit din partea oficialilor palestinieni ceva reprezentativ dar și simbolic pentru această regiune foarte încercată religios și politic, trei sticle cu ulei de măsline.
  • Tot pe teritoriu american, un alt președinte, George W. Bush, a primit în 1990, de la guvernul indonezian, o reptilă uriașă (dragonul Komodo), de 130 de kilograme. Gestul a fost, evident, dublu codificat. În 2009, Bush a primit de la președintele argentinian, peste 100 de kilograme de carne de miel.
  • Lui Putin se pare că i se oferă cel mai des cadouri din zona …caninului. În 2010, acestuia i-a fost dăruit, din partea oficialilor bulgari, un câine de rasă (labrador), iar cu altă ocazie se zvonește că ar fi primit chiar și un tigru.
  • La o întâlnire cu oficialii ruși, forțele armate iraniene au adus drept cadou simbolic, o mini-machetă de aeronavă- dronă, aluzie la faptul că aceștia reușiseră, nu cu mult timp în urmă, să doboare un asemenea dispozitiv de urmărire aparținând armatei americane.