Bucataria italiana si painea focaccia

16 iunie 2020
Autor:
The Markers

Gastronomia italiana este binecunoscuta pentru diversitatea sa. De fapt, fiecare din cele douazeci de regiuni din Italia se bucura de retete tipice exclusiviste si preparate care te fac sa experimentezi o varietate foarte mare de gusturi, simtindu-te ca si cum ai fi calatorit pe intregul continent european.

Secretul ascuns in spatele culturii alimentare italiene este simplitatea sa: bucatarii se concentreaza de obicei asupra calitatii ingredientelor respectand reteta traditionala, fara a incerca sa o infrumuseteze cu adaosuri inutile. De fapt, unele dintre cele mai importante mancaruri italiene sunt facute doar din patru pana la opt ingrediente, fara a se acorda prea multa atentie aspectului, ci doar gustului.

Desigur, painea joaca un rol fundamental in gastronomia italiana. Inca de la primii pasi din istoria Italiei, painea a fost principalul aliment al oamenilor saraci datorita ingredientelor sale modeste, dar foarte hranitoare: faina, drojdie, apa si sare.

Astazi, exista peste o suta de variante de paine raspandite in intreaga cultura alimentara italiana, care difera prin arome, forma si ingrediente. Una dintre ele este focaccia, care a fost primul fel de aluat folosit mai tarziu pentru crearea retetei de pizza.

Painea se serveste cu aproape fiecare masa in Italia, atat in ​​restaurante cat si in case, facand o pereche perfecta delicioasa cu mai multe feluri de mancare tipice italiene pe baza de carne, branzeturi si peste.

Asadar, focaccia are origini stravechi, iar urmele sale dateaza inca din secolul al II-lea i.Hr. Era deja pregatita de fenicieni, cartaginezi si greci, obtinuta din boabe precum orz sau secara.

Fiecare moment isi are focaccia lui!

A fost adesea micul dejun al multor italieni, gustul acesteia asezonat cu ulei de masline si sare sau este un sentiment special. In Genova, mamele ofera bebelusilor o mica bucata de focaccia pentru a o manca, deoarece se spune ca aceasta stimuleaza cresterea dintilor.

Pe cat de simplu, pe atat de fascinant, acest preparat este efectiv un aluat de paine asezonat cu o cantitate semnificativa de grasime ce consta in ulei de masline, unt sau untura. Baza aluatului de paine focaccia poate fi imbogatita cu ierburi, ceapa, slanina, masline, nuci sau chiar ingredient dulci.

Regiuni reprezentative

In Italia exista mai multe orase si regiuni specializate in producerea focaccia: Liguria este cu siguranta regiunea cu cea mai dezvoltata traditie din acest punct de vedere.

Genova revendica autoritatea painii focaccia realizata cu un aluat de paine care nu este mai mare de 2 cm, condimentata cu ulei de masline si imbogatita cu sare grunjoasa, ierburi si alte ingrediente, cum ar fi ceapa sau maslinele.

In sudul Italiei, focaccia este aromata in mai multe moduri: cu ulei de masline extra virgin sau ierburi aromate. Particularitatea focacciei din aceasta zona este prezenta rosiilor cherry, care o aduc mai aproape de pizza. Totodata, aici se folosesc cartofi fierti in aluat, facand focaccia sa fie si mai moale si oferindu-i un gust special.

Partea buna la acest preparat este ca poate fi gatit cu usurinta acasa. Nu necesita foarte mult timp, iar ingredientele sunt la indemana oricui. Cei de la BakingWiz pregatesc saptamanal numeroase retete de focaccia, care mai de care mai deosebite, si nu numai!

 

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram