fbpx

Brutarii maramureșeni își sarbatoresc Ziua Mondiala a Pâinii prin gesturi caritabile

World Day of Bread (Ziua Mondială a Pâinii) se sărbătoreşte anual pe 16 octombrie, în peste 30 de ţări ale lumii. Ideea a fost lansată în anul 2001 de către Uniunea Internaţională a Brutarilor (UIB) şi a fost preluată ulterior de comunităţi din toate colţurile lumii. Formele de sărbătorire a acestei zile variază de la o civilizaţie la alta, însă toate au un element comun: pâinea.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Pâinii are scopul de a readuce în atenţia opiniei publice importanţa alimentului fundamental, oferind oamenilor de pretutindeni oportunitatea de a împărtăşi idei, valori şi tradiţii care stau la baza procedeelor de coacere a pâinii. Pe 16 octombrie relaţia dintre producătorii şi consumatorii de pâine se va intensifica, brutarii având rolul de a-i informa pe clienţi cu privire la valorile pâinii şi a muncii depuse pentru producerea ei.

Acest eveniment internațional este marcat și în Romania, în special datorită revistei BRUTARUL.

În Maramureș, brutarii și-au sărbătorit ziua prin gesturi caritabile.

Două brutării au apelat la asociații caritabile și astfel, într-o zi de duminică, aceștia au mers în case de copii și centre pentru vârstnici unde au petrecut o parte din timp cu tinerii și vârstnicii cu posibilități mai reduse decât oricare dintre noi.

În Borșa, Brutăria Paillard Apostol a pregatit pentru asociatiile Umanitare ”EDELWEISS” – centrul social Sf. Maria din Borșa și ”Casa Luminii” – pentru copii orfani din Vișeul de Sus, pâine și dulciuri (cozonaci și cornuri) astfel că ziua pâinii a fost sărbătorită cu toți acești tineri din zona de nord a Maramureșului.

În Baia Mare, Brutăria Andana Pan împreună cu voluntarii asociației Rotaract TEAM au vizitat și împărțit produse celor din centrul pentru vârstnici din Baia Sprie iar mai apoi au întâlnit tinerii a 3 case pentru copii din Baia Mare cărora le-au oferit dulciuri și pâine.

A fost mai mult decât un gest caritabil, intrând în aceste instituții am stat de vorbă cu toți cei întâlniți și am fost marcați momentul creat.

Pe 16 octombrie tot pe plan internațional se sărbătorește ziua alimentului, o zi în care cu toții încercăm șă dovedim că suntem uniți impotriva foametei.