British American Tobacco ofera primele rezultate ale capturilor de ţigari înregistrate pe stopcontrabanda ro Peste 27 de milioane de ţigari

Cele 27 de milioane de ţigări capturate în martie și aprilie au o valoare totală de peste 20 de milioane de lei. Capturile reprezintă circa 22.500 de pachete de țigări de contrabandă care nu au mai ajuns zilnic pe piața neagră din România. Regiunea de nord-est, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.
Luna martie a înregistrat și cea mai mare captură de ţigări de contrabandă din ultimii cinci ani, atunci când vameșii din portul Constanța Sud-Agigea au descoperit un container cu 1.400 de baxuri de ţigări, în valoare de circa 11 milioane de lei.
Nici perioada Sărbătorilor Pascale nu a fost ușoară pentru contrabandiștii de țigări, autoritățile făcând capturi duble față de media obișnuită: jumătate de milion de ţigări de contrabandă au fost capturate doar în urma celor 35 de percheziţii care au avut loc pe raza judeţelor de graniţă cu Republica Moldova. Tot într-o zonă de frontieră, dar de această dată în partea de sud-est a ţării, Direcţia Operațiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. a reţinut o cantitate semnificativă de ţigări de contrabandă în urma unor percheziţii de amploare în municipiul Constanţă.
„Eforturile autorităților dau rezultate. În martie, nivelul contrabandei a scăzut cu aproape două puncte procentuale față de finalul anului trecut. Ceea ce înseamnă mai mulți bani la buget și mai puține țigări de proveniență incertă pe piața din România”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco România.
În acestă perioadă, presa a relatat şi metodele folosite de contrabandişti pentru a trece neobservaţi frontierele cu marfa traficată. Poliţia de frontieră se confruntă frecvent cu astfel de tehnici inedite, câteva dintre acestea fiind ilustrate mai jos:

Intensificarea acţiunilor autorităţilor și eforturile de comunicare depuse de reprezentanții industriei producătoare de țigări creează premisele pentru o scădere a pieţei negre a ţigărilor. Cel mai recent studiu Novel Reserach, pentru luna martie 2017, indică o scădere a contrabandei cu ţigări în luna martie la 15,2%, cu 1 procent mai puțin față de nivelul de 16,2% din ianuarie 2017.
***
DESPRE CONTRABANDA CU ŢIGĂRI ÎN ROMÂNIA
 România este una dintre cele mai afectate țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia.
 România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.
 Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieței negre. Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.
 În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,8 miliarde de euro ( aprox. 21,6 miliarde de lei).
 Piața neagră a crescut cu 27%, între 2011 și 2016.
 Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

CONTACT
Cătălin Cîndea
Communication Manager
British American Tobacco România
0727.209.624
catalin_alexandru_cindea@bat.com