Berea nu este o cauza a obezitatii

23 aprilie 2014

Un studiu realizat la Institutul Stiintific pentru Sanatate Publica – Louis Pasteur, din Belgia, demonstreaza ca un consum moderat de bere nu contribuie la instalarea obezitatii. Rezultatele prezentate au avut la baza obiceiurile de consum ale 10.000 de belgieni.

Studiul a demonstrat in primul rand ca peste 10% din populatia adulta din Belgia are un indice de masa corporala de 30 sau mai mare, ceea ce inseamna ca sunt supraponderali sau obezi. Printre factorii de risc in cresterea masei corporale indentificati in cadrul studiului se numara consumul de paine alba in loc de neagra, un regim bogat in grasimi, consumul de produse lactate in cantitati mari, consumul de snacks-uri si bauturi bogate in zahar si chiar nivelul scazut al educatiei.

In ceea ce priveste bauturile insa, berea s-a pozitionat in zona pozitiva, neconstituind clar un factor de risc care sa contribuie la aparitia obezitatii.

„Obezitatea trebuie tratata cu seriozitate pentru ca este asociata cu multe alte probleme de sanatate, inclusiv cu diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, osteoartrita sau steatohepatita. Se stie chiar ca obezitatea poate reduce speranta de viata cu aproximativ 10 ani, in medie. Nerespectarea unui stil de viata sanatos si a unei diete echilibrate poate fi un factor determinant in instalarea obezitatii, de aceea se recomanda consumul de alimente si bauturi bogate in vitamine si minerale. Asa cum a demonstrat si studiul belgian, datorita aportului sau de carbohidrati, proteine si vitamine, berea este unul dintre alimentele care poate avea efecte benefice atunci cand este parte a unei diete echilibrate.”, declara Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Cu un continut caloric mult mai mic decat al altor bauturi alcoolice, berea este totodata o bautura bogata in fibre, minerale, antioxidanti si vitamine. Cu sau fara alcool, aceasta contine mult mai putine calorii pentru 100 de ml (doar 43 kcal in varianta cu alcool şi 17 kcal in varianta fara alcool), decat bauturi precum laptele, sucul de portocale sau de mere. In plus, 350 de ml de bere contin 13 g de carbohidrati, 1.5 g de proteine si 0 g de grasimi, putand face parte, in cantitati moderate, dintr-o dieta alimentara sanatoasa.

Conform Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, consumul moderat de bere trebuie completat cu un stil de viata echilibrat si o alimentatie corespunzatoare. Un consum moderat de bere inseamna o cantitate de 660 ml/zi pentru barbati si 330 ml/zi pentru femei, cu o concentratie alcoolica de maxim 5%.

IMC (Indicele de masa corporala) este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a greutatii corporale ideale, pentru o inaltime data. Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea exprimata in kg la inaltime exprimata in metri la patrat: IMC = m / (h2)

VALORI IMC: 18,49 sau mai putin – Subponderal; intre 18,50 si 24,99 - Greutate normala; intre 25,00 si 29,99 – Supraponderal; intre 30,00 si 34,99 - Obezitate (gradul I); intre 35,00 si 39,99 - Obezitate (gradul II); 40,00 sau mai mult - Obezitate morbida.

Toate drepturile rezervate - LA TROMPETTE COMMUNICATION S.R.L.

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram