fbpx

Beneficiile utilizarii aplicatiilor software de tip BIM in proiectele de arhitectura, constructii si infrastructura

Utilizarea aplicatiilor software inseamna randament imbunatatit in fiecare domeniu in care astfel de aplicatii sunt folosite, dar si o automatizare a proceselor specifice fiecarui domeniu. In acest context utilizarea unui numar mare de aplicatii software in domeniul constructiilor, al arhitecturii sau al infrastructurii este ceva firesc in secolul in care traim. Printre aplicatiile software utilizate frecvent in aceste domenii regasim si programele din categoria Building Information Modeling (BIM).

Aceste aplicatii software de tip BIM sunt folosite eficient pentru a facilita cat mai mult posibil aspectul privind colaborarea dintre utilizatorii si participantii care sunt parte a unui proiect din domenii precum arhitectura, constructii sau infrastructura. Aplicatiile software din categoria BIM asigura un randament mult imbunatatit pentru fazele de elaborare, planificare sau de proiectare.

Principalele avantaje aduse de programele de tip BIM

Prin intermediul aplicatiilor de tip Building Information Modeling (BIM) utilizatorii vor beneficia de o serie importanta de avantaje. In primul rand vorbim despre posibilitatea de a avea acces la un volum semnificativ de informatii si de date avand o foarte mare precizie si care pot fi folosite in etapa de proiectare.

Respectivele date si informatii sunt extrem de utile pentru procesul decizional cu privire la elaborarea documentatiei pentru fiecare proiect. Tocmai din acest motiv deciziile sunt fundmentate pe informatii exacte, iar procesul decizional este mult mai rapid.

Un alt avantaj al aplicatiilor din categoria BIM implica obtinerea unui randament imbunatatit si atingerea unor performante superioare in ceea ce priveste intocmirea fiecarui proiect. De asemenea, tot in randul avantajelor putem aminti aspectul referitor la reducerea erorilor sau chiar la eliminarea completa a acestora. Aplicatiile de tip BIM faciliteaza inclusiv coordonarea foarte eficienta a fiecarui proiect in parte.

Tot in randul atuurilor propuse de aplicatiile de tip BIM regasim interoperabilitatea acestor aplicatii cu alte programe asistate de computer. Eficientizarea foarte mare a procesului de lucru este un aspect foarte important de amintit. Acest lucru se bazeaza pe functionalitatea prin care se asigura accesul la toate informatiile aferente unui proiect pentru toti cei care sunt parte in proiectul respectiv. In acelasi timp acest aspect favorizeaza disponibilitatea eventualelor ajustari inca din etapa de documentare a fiecarui proiect.

Toate functionalitatile si avantajele programelor de tip BIM au la baza un fisier unic tridimensional. Acest model 3D al cladirilor aflate in faza de proiectare sau de constructie este realizat la scara reala. Tocmai din acest motiv se pot efectua analize exacte si pertinente cu privire la o serie de parametrii si indicatori specifici.

Licentiere pentru aplicatii BIM de la Autodesk

Printre aplicatiile de tip Building Information Modeling (BIM) disponibile pe piata regasim si versiunile de la Autodesk. Versiunea propusa de cei de la Autodesk este BIM Collaborate Pro. Aceasta se adreseaza utilizatorilor cu diferite seturi de unelte si functionalitati menite a sustine un randament superior pentru proiecte inca din etapa de proiectare.

Pentru a putea utiliza functiile si seturile de unelte disponibile in aplicatia BIM Collaborate Pro este nevoie de achizitionarea unei licente. Astfel de licente pentru diferite aplicatii software de la Autodesk sunt disponibile pe www.cadexpert.eu.